16 august 2021 — Dezbateri culturale

„mini-Cafeneaua critică” on-line #56 | Antonio Patraș și Ion Bogdan Lefter

Invitatul de astăzi al „mini-Cafenelei critice” on-line este Antonio Patraș, critic și istoric literar, profesor la Universitatea din Iași. Amfitrion: Ion Bogdan Lefter.

„Nu m-am bucurat de pandemie. Am văzut că mulți dintre colegii noștri, profesori, au spus că pandemia le-a oferit un răgaz pentru lectură, pentru reflecție. Pe mine pandemia m-a îngrozit. Poate că sunt mai sperios din fire, mă tem de boală, nu atât pentru mine, cât mai ales pentru cei din jurul meu, părinți, copii, soție. Am fost speriat mult timp, până m-am vaccinat. A venit însă și cu o bucurie pandemia, mi s-a născut un copil, al doilea băiat, la o diferență destul de mare de vârstă față de primul, 11 ani. Așa că am încercat să ne repliem în universul acesta domestic, să ignorăm cât putem nenorocirile din jur. N-am reușit în totalitate, pentru că în pandemie am pierdut un fost coleg de facultate, profesor de română aici la Iași. A murit din cauza virusului. Tot în pandemie am scos la Editura Timpul din Iași, împreună cu soția mea, Roxana, un roman mai vechi, din secolul al XIX-lea, l-am editat și l-am prefațat «Misterele căsătoriei», de Constantin Aricescu. Am dezvoltat și eu, și soția mea o admirație pentru acest autor pe care Călinescu îl desconsideră în «Istoria literaturii» pe motiv că n-ar avea talent literar, dar opera sa este una de pionierat, e cel care pune în circulație ideile lui Rousseau, Balzac. Pașoptist de mâna a doua, dar foarte interesant, cu o activitate culturală remarcabilă. Din păcate, la noi, așa cum se studiază istoria literară, doar din perspectivă estetică, Aricescu este plasat pe raftul al doilea și nestudiat”, spune Antonio Patraș.

„E clar că lumea nu va mai fi la fel. Pandemia nu este decât un prim eveniment de acest gen din ceea ce va urma. Eu nu cred că nu va urma nimic. Ce am trait acum în pandemie va fi un modus vivendi. Oamenii nu se vor mai apropia ca în trecut unii de ceilalți. Va dispărea acest tip de relaționare fără suspiciune între indivizi”, este de părere Antonio Patraș.

„Cafeneaua critică” este inițiată și realizată de criticul Ion Bogdan Lefter, profesor la Facultatea de Litere a Universității din București.

Urmăriți „mini-Cafeneaua critică” on-line aici: