30 august 2021 — Dezbateri culturale

„mini-Cafeneaua critică” on-line #60 | Adriana Babeți și Ion Bogdan Lefter

Invitata de astăzi a „mini-Cafenelei critice” de pandemie este Adriana Babeți, critic literar, romancieră și eseistă contemporană, profesoară la Universitatea de Vest din Timișoara, unde predă literatura comparată. Amfitrion: Ion Bogdan Lefter.

„Eu nu pot să spun decât ceea ce simt din punct de vedere personal, ceea ce am văzut la rândul meu. Sigur că ne resimțim, unii mai mult, alții mai puțin. Sursa de anxietate reprezentată de covid a fost mult bătută la puncte de alte surse de anxietate. Când ți se deschid trei, patru fronturi, toate destul de dure, se mai anihilează unele pe altele. Impactul pe mine a fost destul de slab. O dată, pentru că nu am pățit nimic. A doua oară, pentru că cei din imediata mea apropiere n-au pățit nimic, ceea ce nu înseamnă că alți cunoscuți nu au trecut prin lucruri crâncene, am văzut, am conștientizat. Lucrurile care ating direct, izbesc direct, ne fac să simțim cu adevărat. În rest, e empatie, e compasiune, e mână de ajutor, dar e un fel de distanță care te scutește de o suferință foarte mare. Acesta a fost unul dintre motivele pentru care n-am simțit atât de intens. M-am putut mișca”, spune Adriana Babeți.

„Am avut multe ore, și bune, cu studenții de la București pe platformă, am participat la multe întâlniri, lansări de carte, conferințe, toate în sistem digital, plus munca. Munca acasă și la greu cu Dicționarul romanului central-european care m-a absorbit total. Deci, urme adânci pe mine și în mine n-a prea lăsat pandemia. Am exorcizat toate fricile, că oameni suntem, făcând o suită de șase înregistrări cu o asociație culturală foarte isteață din Timișoara, Kratima, pentru liceeni, Cărțile pandemiei, care se vor urca pe platformă acum, în toamnă, dacă o să ne izbim de al patrulea val probabil o să-și recapete sens înregistrările noastre. Vorbind despre Boccaccio, Camus, Gabriel García Márquez, vorbind cu medici, căci am avut totdeauna invitați filosofi, scriitori, psihiatri, am mai scos ceva din fricile acestea, am vorbit chiar despre frică. Cum reacționăm în cazuri din acestea, unele extreme, atât individual, cât și în micile sau marile colectivități? M-a ajutat”, mărturisește Adriana Babeți.

„Cafeneaua critică” este inițiată și realizată de criticul Ion Bogdan Lefter, profesor la Facultatea de Litere a Universității din București.

Urmăriți „mini-Cafeneaua critică” on-line aici: