2 septembrie 2021 — Dezbateri culturale

„mini-Cafeneaua critică” on-line #61 | Oana și Cosmin Năsui și Ion Bogdan Lefter

Invitații de astăzi ai „mini-Cafenelei critice” de pandemie sunt Oana Năsui, fondator și dezvoltator de proiecte și programe culturale și creative, și Cosmin Năsui, curator, istoric și critic de artă, manager cultural, evaluator acreditat de artă contemporană, evaluator de proiecte culturale. Amfitrion: Ion Bogdan Lefter.

„Aș putea exagera puțin și să spun că am fost norocoși. Noi suntem freelanceri din 2011 și lucratul de acasă nu a fost o schimbare de paradigmă pentru noi. Aplicasem și aveam deja două proiecte finanțate din fonduri nerambursabile. Am avut o mică saltea de aterizare. A trebuit să trecem totul în on-line. Pentru noi a fost un lucru bun că lumea a început să urmărească on-line proiectele noastre. Cifrele ne-au mirat, de la o lună la alta audiența a crescut. Oamenii și-au dedicat mai mult timp în acest fel”, afirmă Oana Năsui.

„Proiectul pe care a trebuit să-l ajustăm puțin a fost cel numit «Comunismul pe înțelesul corporatiștilor». Una dintre cele patru componente ale proiectului era de a prezenta rezultatele acestei cercetări printr-o serie de expoziții în cadrul unor clădiri de birouri. Nu-și mai găsea într-un fel sau altul sensul câtă vreme companiile nu mai lucrau cu angajații de la birou și-și făcuseră aceste remote control desktop-uri de acasă. Am recalibrat pentru a nu pierde beneficiarii și am găsit alte pârghii de a-i întâlni. Am atins o deschidere către un alt circuit pe care de obicei lumea artei, lumea culturală în sens larg, nu prea îl atinge. Între două cutremure, între două creșteri de prețuri ale petrolului găseai astfel de informații care aduceau în sens de importanță și orientarea spre trecutul prezent al unor oameni din aceste companii, care au prins o parte din tinerețe ca uteciști”, spune Cosmin Năsui.

„Considerăm că responsabilitatea stă în fiecare dintre noi și suntem fericiți că din partea noastră a existat o rigoare pe care ne-am impus-o în viața de zi cu zi. Teama a fost întotdeauna acolo. Ne-am informat și pro, și contra. Din punct de vedere medical am un istoric destul de sensibil pe linie maternă, efectele secundare ale vaccinului s-ar putea să fie la mine augmentate. Încercăm să privim lucrurile la nivel macro. Observăm și cum se pune problema. Mi se pare că este un pic forțată această frică. Nu suntem de acord cu zona evident conspirativă. Va trebui să nu ți se oprească libertatea de mișcare doar pentru că nu ești vaccinat. Dacă e vorba de o companie privată aeriană, ea poate refuza, că este privată, dar la nivel de societate civilă nu mi se pare okey să ai asemenea tipuri de interdicții. Din păcate, s-a ajuns la aceste interdicții, limitări, pentrucă nu fiecare individ are propria oprire morală, nu se gândește la a avea grijă de ceilalti. Dacă trebuie să te pedepsească cineva pentru că tu nu ai grijă de ceilalți înseamnă că suntem departe de principiul că libertatea mea se termină unde se începe libertatea celuilalt”, conchide Oana Năsui.

„Cafeneaua critică” este inițiată și realizată de criticul Ion Bogdan Lefter, profesor la Facultatea de Litere a Universității din București.

Urmăriți „mini-Cafeneaua critică” on-line aici: