Glisează meniul stânga/dreapta
9 septembrie 2021 — Dezbateri culturale
Invitat astăzi la „mini-Cafenelei critice” on-line este Virgil Ștefan Nițulescu, doctor în istorie al Universităţii „Lucian Blaga”, manager la Muzeul Național al Țăranului Român și redactor șef la Revista muzeelor, profesor asociat la Universitatea din București. Amfitrion: Ion Bogdan Lefter.
„În ceea ce privește pandemia, inițial nu am fost foarte temător, pentru că nu mi-am dat seama cât de grav este fenomenul, dar în scurtă vreme am înțeles că trebuie să iau toate măsurile care se impun pentru a face față cerințelor legale impuse de starea de urgență. Problemele mai dificile au apărut atunci când mi s-au adus la cunoștință primele cazuri de îmbolnăvire în muzeu. În toamna anului trecut chiar m-am speriat pentru că am avut șapte cazuri, simultan, de persoane infectate. Din fericire, de atunci până acum au fost în total 22 de persoane infectate. Un singur caz, mai recent, a necesit internare. Oamenii au stat acasă și și-au revenit foarte repede”, afirmă Virgil Ștefan Nițulescu.
„Va fi o schimbare importantă. Va trebui să ne modificăm modul de proiectare a clădirilor pentru că vor fi mai puține spații pentru birouri, oamenii vor lucra de acasă. Foarte mulți dintre patroni au înțeles că e mai rentabil să lase salariații să lucreze de acasă. În IT de exemplu, foarte multe firme de software lucrează de acasă. Nu sunt foarte pesimist. Pandemia își va reduce mult din forță la sfârșitul acestui an. Toate pandemiile din istorie au avut un ciclu natural. Viteza este foarte mare acum din cauza procesului de globalizare. Oamenii se mișcă acum în 24 de ore din nordul Canadei în sudul Australiei, lucru care acum câteva sute de ani ar fi necesitat săptămâni, dacă nu chiar luni de zile. Cu toate acestea omul capătă o rezistență naturală la acest virus. Să nu uităm că noi toți cei care trăim astăzi suntem urmașii supraviețuitorilor marilor epidemii”, spune Virgil Ștefan Nițulescu.
„Cafeneaua critică” este inițiată și realizată de criticul Ion Bogdan Lefter, profesor la Facultatea de Litere a Universității din București.
Urmăriți „mini-Cafeneaua critică” aici: