13 septembrie 2021 — Dezbateri culturale

„mini-Cafeneaua critică” on-line #64 | Nicolae Coande și Ion Bogdan Lefter

Invitat astăzi la „mini-Cafeneaua critică” de pandemie este poetul și eseistul Nicolae Coande, secretar literar al Teatrului Național „Marin Sorescu” din Craiova, inițiator și coordonator al revistei SpectActor. Amfitrion: Ion Bogdan Lefter.
„Apropo de pandemie, dintr-odată aproape toată lumea se găsea sub aceeași lege și sub aceeași stăpânire a unui inamic nevăzut. A constituit cred, pentru prima oară, un soi de liant între oameni. Îmi amintesc ceva, dacă exagerez puțin te rog s-o treci în contul cititorului de literatură ocultă sau al poetului care se joacă cu astfel de gânduri, mi-a trecut atunci prin minte ceea ce spunea Vasile Lovinescu în Jurnal alchimic: «Dacă toți oamenii ar gândi un singur gând în aceeași clipă, pământul ar dispărea». Această forță extraordinară a gândului pe care o studiază savanții, de care au vorbit poeții, filosofii și artiștii în general, poate fi cuantificată și astfel, ca o forță teribilă, numai că trebuie să fie un singur gând în capetele a șapte miliarde și jumătate de oameni. Primele lucruri care m-au deranjat la început au fost acele apeluri alarmiste ale autorităților care ne rugau să facem provizii. Asta mi s-a părut ciudat. Dispariția de pe rafturi a unor produse de strictă necesitate. Era amuzant și trist în același timp să vezi că lumea carămbănea de pe rafurile magazinelor făina. Brusc, trebuia să facem pâine în casă. Am văzut însă că săpunul, care era printre primele produse recomandate de medici, nu a dispărut, deși trebuia să ne spălăm pe mâini”, afirmă Nicolae Coande.

„Cred că a fost un test. Un test de încercare la care am fost supuși și la care avem fiecare posibilitatea să dăm răspunsuri pe potriva firii, a naturii, a pregătirii noastre. În momente de genul acesta pregătirea, inclusiv spirituală, poate să nu însemne nimic. Predomină instinctul. Eu încerc să-mi ascult instinctul, dar cred că acea raționalitate cu care suntem dăruiți sau pentru care ne pregătim fiecare dintre noi trebuie să prevaleze în astfel de momente”, mărturisește Nicolae Coande.

„Cafeneaua critică” este inițiată și realizată de criticul Ion Bogdan Lefter, profesor la Facultatea de Litere a Universității din București.

Urmăriți mini-Cafeneaua critică aici: