4 octombrie 2021 — Dezbateri culturale

„mini-Cafeneaua critică” on-line #70 | George Ardeleanu și Ion Bogdan Lefter

Invitatul de astăzi ai „mini-Cafenelei critice” de pandemie este George Ardeleanu, conf. univ. dr., Departamentul de Studii Literare al Facultății de Litere, Universitatea din București, vicepreședinte al Fundației N. Steinhardt, autor, printre altele, al monografiei N. Steinhardt și paradoxurile libertății (Humanitas, 2009) și membru în colectivul editorial al Integralei N. Steinhardt, Mănăstirea Rohia-Polirom (din care până în prezent au apărut 19 volume). Amfitrion: Ion Bogdan Lefter.

„Primele imagini, la începutul pandemiei, erau destul de angoasante. Chiar în primele zile erau persoane costumate din cap până în tălpi care pulverizau substanțe dezinfectante. Țin minte că nu se găseau măști, nu se găsea dezinfectant. Până la urmă a apărut o ofertă cu o cutie de 50 de măști. Am comandat eu una, iar soția mea a comandat și ea, fără să știu, și ne întrebam ce vom face cu ele. Nu se aștepta nimeni să dureze atât. Descoperirea acestor mijloace de comunicare a fost extraordinară. Eram bucuroși că puteam să comunicăm. Am ieșit la cafea pe zoom, am băut un vin pe zoom. Au fost susțineri de teze de doctorat pe zoom. Sunt o structură destul de atehnică. Spaimele mele erau de natură tehnică. Prima dată am pus mâna pe un computer prin 1998, cam asta e situația generației noastre. Nu mi-a fost ușor să mă obișnuiesc cu aceste cursuri on-line. Nu m-a lăsat senin această experiență”, mărturisește George Ardeleanu.

„Cafeneaua critică” este inițiată și realizată de criticul Ion Bogdan Lefter, profesor la Facultatea de Litere a Universității din București.

Urmăriți „mini-Cafeneaua critică” aici: