Glisează meniul stânga/dreapta
11 octombrie 2021 — Dezbateri culturale
Invitatul „mini-Cafenelei critice” de pandemie este Matei Vișniec, poet, prozator, dramaturg, eseist, jurnalist. Amfitrion: Ion Bogdan Lefter.
„În primă fază, am fost atent, concentrat, am crezut și eu, ca și mulți alți intelectuali și poate chiar oameni politici, că această pandemie ne va schimba direcția de evoluție, că va schimba ceva în societățile umane, viziunea noastră despre viitor. Au fost luni de reflecție foarte interesante, și de dezbateri foarte interesante, pe care le-am captat. Sigur că am scris mult pentru RFI, multe analize, în perioada aceea scriam și pentru Dilema, am scris și pentru mine. Am început și un roman pe care l-am și terminat într-un an și jumătate, care va fi publicat, care nu e legat de pandemie (…). Deci a fost o perioadă cu totul și cu totul excepțională prin intensitate, prin reflecție și prin mari surprize pe care le-am avut în jurul meu, inclusiv văzând cum se adaptează, în special, artiștii și artiștii de teatru acestui moment și cum încearcă să intre într-un moment de rezistență culturală, să continue să existe teatrele, spectacolele, să funcționeze în continuare comunicarea dintre noi, comunicarea artistică, în ciuda pandemiei. A fost o perioadă intensă, iar acum am impresia, pentru a trage repede o concluzie, că, de fapt, revenim la ritmul de dinainte, la anormalitatea de dinainte. Am văzut undeva pe un balcon la un moment dat un panou pe care scria: «Non au retour à l’anormalité», în sensul că înainte de pandemie, cel puțin așa vrea să sugereze autorul acestui slogan, înainte de pandemie lumea trăia într-o anormalitate. După pandemie ar trebui să construim normalitatea”, afirmă Matei Vișniec.
„Anul acesta la Festivalul de la Avignon a fost un invitat special, un filosof francez, Edgar Morin, care a împlinit 100 de ani. A fost invitat în curtea Palatului papal să discute cu publicul, i-au fost citite câteva eseuri. El a scris și o carte acum recent – Leçons d’un siècle de vie -, în care sunt concluziile sale filosofice după o sută de ani de viață. Una dintre ele este absolut fabuloasă. Ea spune așa: «Indiferent ce ne imaginăm despre viitor lucrurile se vor produce altfel». Ceva mai înțelept decât asta în materie de cum prospectăm noi, cum ne proiectăm în viitor rareori mi s-a întâmplat să aud. Indiferent ce scenariu facem despre cum va fi percepută pandemia în viitor lucrurile se vor întâmpla într-un mod diferit. Eu cred că sunt două scenarii. Dacă scăpăm de pandemie într-un an sau doi, cred că va fi dată uitării total, și sincer să fiu cred că oamenii vor continua să trăiască în același ritm anormal, aceleași forme de anormalitate. Dacă într-adevăr am intrat într-un ciclu pandemic și vom avea câte un nou virus în fiecare an s-ar putea ca, de frică, oamenii să-și schimbe mai repede stilul de viață și să intrăm într-o altă mutație civilizațională. Sunt două scenarii repede expuse, dar încă o dată cred că Edgar Morin are dreptate”, mărturisește Matei Vișniec.
„Cafeneaua critică” este inițiată și realizată de criticul Ion Bogdan Lefter, profesor la Facultatea de Litere a Universității din București.
Urmăriți mini-Cafeneaua critică aici: