14 octombrie 2021 — Dezbateri culturale

„mini-Cafeneaua critică” on-line #73 | Cristina Rusiecki și Ion Bogdan Lefter

Invitată astăzi la „mini-Cafeneaua critică” de pandemie este Cristina Rusiecki, critic de teatru și jurnalist cultural. Amfitrion: Ion Bogdan Lefter.

„Pentru mine, perioada aceasta a pandemiei a fost una de reflecție și de decantare a anilor din urmă. Spune asta un critic obosit. Foarte des mi s-a întâmplat în ultima vreme să vorbesc cu actori, așa pur și simplu, la întâlniri, amical și să-mi spună că dacă înainte mai refuzau un rol și afirmau că nu le place, că este o prostie, acum ar juca orice. Orice prostie. Promit că nu vor mai spune niciodată că nu le place vreun rol. Eu cred că pe ei, care depind foarte mult de energia publicului, de a se manifesta artistic în fața unor spectatori, această perioadă i-a traumatizat mult. Nu mai vorbesc de aspectul financiar al teatrelor independente, al freelancer-ilor, acolo chiar este o tragedie”, afirmă Cristina Rusiecki.

„Este greu de descris lumea teatrului acum. Lumea are diferite stări de spirit, așteaptă să se termine, speră că a fost ultimul val și că totul va reveni la normal. Când a apărut vaccinul toată lumea spera că revine pe scenă, nu 30 %, 50 %. Și acesta a fost un șoc, să joci chiar așa, la 30 %, când tu erai obișnuit cu 100%. Să vezi spectatori răsfirați, câte unul la două scaune sau trei, să nu le simți ochii, privirea, toți cu mască. Nu simți  încurajarea, nici măcar dezaprobarea. Și actorii au trecut prin tot felul de perioade de receptare a pandemiei. În tot cazul, toată lumea speră să se termine”, mărturisește Cristina Rusiecki.

„Cred că va fi o schimbare foarte importantă. Chiar vorbeam cu cineva despre faptul că studenții din anul I  practic  nu s-au întâlnit, nu se cunosc, n-au avut viața aceea superbă de student pe care o știm cu toții. Pe de o parte, mie mi-a tihnit perioada aceasta, pentru că după atâția ani de oboseală, de hinghereală, nu mai știam cine sunt, la ce mă mai gândesc. Ne-am tras cu toții un pas în spate, am început să mai reflectăm. Pe de altă parte, izolarea forțată ne-a făcut să pierdem obiceiul să de a ne mai întâlnim. Înainte făceam ce făceam, eram ocupați, dar tot mai găseam timp să ne întâlnim cu prietenii sau cu colegii. Cred că o să continue izolarea aceasta și pe mai departe, ne-a setat într-un fel mental și nu o să mai fim atât de laolaltă ca înainte”, a încheiat Cristina Rusiecki.

„Cafeneaua critică” este inițiată și realizată de criticul Ion Bogdan Lefter, profesor la Facultatea de Litere a Universității din București.

Urmăriți mini-Cafeneaua critică aici: