28 octombrie 2021 — Dezbateri culturale

„mini-Cafeneaua critică” on-line #77 | Traian Ștef și Ion Bogdan Lefter

Invitatul de astăzi al „mini-Cafenelei critice” de pandemie este Traian Ştef, poet, eseist, prozator, publicist. Amfitrion: Ion Bogdan Lefter.

„Perioada aceasta a fost una mai încurcată și cu îngrijorări în plus față de ceea ce a însemnat înainte viața noastră. Am trecut prin mai multe etape. Situația în provincie nu este aceeași ca și la București, dar le-am trăit pe amândouă din cauza mass-media. Fiecare în funcție de puterile lui psihice și de stăpânirea de sine. La capitolul acesta stau bine, probabil că datorez acest lucru faptului că am crescut la țară, într-o gospodărie frumoasă, cu cai, oi, vaci, capre, cu toată libertatea respectivă, într-o zonă pre-montană. Nu am frici. Din cauza asta cred că sunt mai echilibrat, mai stăpân pe mine. Nu am frici. Bunicul meu m-a învățat să nu-mi fie frică de nimic. Am fost în pădure cu el, mi-a spus: «Să nu-ți fie frică de urs, că fuge de om!», «Să nu-ți fie frică de lup!». De aceea nu mi-e frică de lupii ăștialalți, lupii covidului. Cu toate acestea există îngrijorări, pentru că nu trăim singuri, avem familii. Fiecare din familie are alte reacții, suntem influențați de ce se întâmplă în jurul nostru. (…) îmi place să respect regulile. Bunicul îmi spunea că «Trebuie să știi câte prune ai în traistă în fiecare moment». Sunt precaut”, mărturisește Traian Ștef.
„Cafeneaua critică” este inițiată și realizată de criticul Ion Bogdan Lefter, profesor la Facultatea de Litere a Universității din București.

Urmăriți „mini-Cafeneaua critică” aici: