Glisează meniul stânga/dreapta
11 noiembrie 2021 — Dezbateri culturale
Invitatul de astăzi al „mini-Cafenelei critice” de pandemie este Florin Stoiciu, artist vizual. Amfitrion: Ion Bogdan Lefter.
„Totul este trist. Nu credeam că după ’90 o să particip la povestea pe care o trăim cu toții. E adevărat că în martie eram la facultate am fost anunțat că o să facem cursurile online. Mi-am adus aminte de perioada armatei, brusc am început să rememorez ce ni se spunea atunci, că va fi o perioadă de derută, de confuzie, apoi una de alertă. Practic am ajuns la o situație destul de urâtă cu ce se întâmplă astăzi, când nu mai ai loc la niciun spital, nu mai ai loc nicăieri, lumea este debusolată. A fost modificată o paradigmă radical. Trăim în altă paradigmă. Toată lumea crede că ne vom reîntoarce la vechile noastre obiceiuri. Fals. Nu cred că se va mai întâmpla lucru acesta niciodată. Ne-am modificat complet. Lumea poate nu știe, dar anul trecut s-au celebrat 70 de ani de la momentul în care a fost adoptată Convenția Europeană pentru Drepturile Omului. Le-am și notat în Jurnalul meu de pandemie, iar în momentul de față, când le mai citesc din când în când, constat cu uimire că s-a mai redus unul, apoi încă unul. În curând n-o să mai avem niciun drept. Nu știu în ce perioadă trăim. Îmi pare așa, un fel de amestec între Urmuz și Kafka. Acceptăm de multe ori cu durere restricții pe care le înțelegem sau nu le înțelegem, pentru că nu sunt explicate cum trebuie. Lucrul acesta ne caracterizează, din păcate”, mărturisește Florin Stoiciu.
„Când se va termina pandemia, cred că va fi ca mersul pe bicicletă. O să rămânem în continuare cu reflexul de a ne pune masca pe figură, de a sta la doi metri distanță și de a socializa din ce în ce mai puțin. Reflexele acestea vor rămâne valabile pentru mult timp de acum încolo. Nu cred că o să ne întoarcem la lucrurile bune care erau în urmă cu doi ani”, spune Florin Stoiciu.
„Cafeneaua critică” este inițiată și realizată de criticul Ion Bogdan Lefter, profesor la Facultatea de Litere a Universității din București.
Urmăriți „mini-Cafeneaua critică” aici: