Glisează meniul stânga/dreapta
18 noiembrie 2021 — Dezbateri culturale
Invitată astăzi la „mini-Cafeneaua critică” de pandemie este Alina Ledeanu, traducător, critic literar, eseist, director al revistei Secolul 21. Amfitrion: Ion Bogdan Lefter.
„Sfârșitul de secol XX anunța, cel puțin pentru noi și într-o perioadă numită acum romantică, începutul tuturor posibilităților. Cu cât am avansat în secolul XXI mi se pare că am fost serios zgâlțâiți și treziți la realitate. Sunt amenințări noi, unele, sunt amenințări vechi în forme noi care ne pun la încercare. Chiar dacă formele de manifestare, de exprimare, sunt diferite dacă luăm o oarecare distanță și citim puțin istoria, lucrurile, unele din ele, se repetă. Dar în forme diferite”, afirmă Alina Ledeanu.
„Cred că temerea e sentimentul dominant, cel puțin la începutul acestei pandemii, pentru că e teama de necunoscut. Nu știi ce urmează, nu știi cum se traduce, nu știi cum evoluează. Într-un fel, viața mea nu s-a schimbat foarte mult în sensul că ocupațiile mele cotidiene sunt în mare măsură solitare (…) Lucram foarte mult deja în on-line. Spaimă, nu numai temere, spaima de necunoscut, legat de boală. Boala care este asociată imediat cu suferința, cu moartea, cu pierderea celor dragi, cu dispariția unor lucruri importante, chiar fundamentale pentru tine, asta poate să te scoată din făgașul tău, din drumul tău obișnuit. Am fost foarte mult conectată, aproape maladiv, la ceea ce se transmitea la televiziuni. Nu pot să spun că a fost o greșeală, era inerent, trebuia să fii informat, mai ales când nu știai ce te așteaptă. Trebuie să știi cum să reacționezi. După o lună, două am revenit încet, încet la activitățile obișnuite. Am revenit la ele așa cum revii după ce ești pus în fața unei încercări grele. A fost modul meu de a lupta, lucrând”, spune Alina Ledeanu.
„Cred că tot timpul suntem supuși unor încercări. Ne sunt puse în față ca obstacole. Depinde de noi de a ne dovedi nouă și unei instanțe supreme, să-i spunem, care va fi fost aceea, că am fost demni să trecem peste această încercare și că am trecut-o binemeritând”, mărturisește Alina Ledeanu.
„Cafeneaua critică” este inițiată și realizată de criticul Ion Bogdan Lefter, profesor la Facultatea de Litere a Universității din București.
Urmăriți „mini-Cafeneaua critică” on-line aici: