25 noiembrie 2021 — Dezbateri culturale

„mini-Cafeneaua critică” on-line #85 | Ilina Schileru, Nona Șerbănescu și Ion Bogdan Lefter

Invitatele „mini-Cafenelei critice” de pandemie sunt Ilina Schileru și Nona Șerbănescu, amândouă fiind atât artist vizual, cât și curator. Amfitrion: Ion Bogdan Lefter.

„Ceea ce se spune despre covid e cumva real, afectează în mod diferit pe fiecare dintre noi. Pandemia a impus un nou registru de viață tuturor, indiferent de țară, de mediul cultural, de mediul social. Se poate vedea acest lucru în atitudinea artiștilor, în modul în care au gestionat ei situația. Mulți sunt independenți, e dificil pentru artiști ”, afirmă Ilina Schileru.

„Multe galerii au avut expoziții despre pandemie, multe au reacționat. Majoritatea proiectelor care se fac acum se leagă foarte mult de aspectul pandemiei și, din păcate, este o realitate care trebuie discutată. Trebuie să ne obișnuim cu ideea că viața de acum înainte va mai fi așa pe cel puțin câțiva ani. Asta nu înseamnă că trebuie să ne oprim din a face lucruri. Mare parte din temele care sunt atacate, chiar și în bienale, vizează climatul, problema reciclării, a imigrației, a migrației, de niște revoluții culturale care impun o recunoaștere a unor abuzuri făcute istoric în trecut”, spune Ilina Schileru.

„Din păcate, nu știu când o să scăpăm. Cred că o să mai dureze câțiva ani. Genul acesta de pandemie mondială, spunea un grup de cercetători, durează cinci ani. Pandemia are o dinamică a ei. Noi putem să ne adaptăm acestei situații. Cred că e o mare repetiție pentru ce va urma când lucrurile o vor lua foarte tare la vale. Practic ceea ce vedem acum, legat de restricții, urmează să fie din ce în ce mai rău. Eu mă aștept la foarte rău, pentru că pe plan mondial clima va face ravagii. În țări sărace, în zone ale globului cu probleme, ca Africa și Asia, totul va conduce la valuri de vibrație, la multe abuzuri politice, abuzuri sistemice,” mărturisește Nona Șerbănescu.

„Cafeneaua critică” este inițiată și realizată de criticul Ion Bogdan Lefter, profesor la Facultatea de Litere a Universității din București.

Urmăriți mini-Cafeneaua critică aici: