Glisează meniul stânga/dreapta
2 decembrie 2021 — Dezbateri culturale
Invitată astăzi la „mini-Cafeneaua critică” de pandemie este Anca Poterașu, galerist și curator. Amfitrion: Ion Bogdan Lefter.
„Cât am fost în lockdown am închis galeria, din martie până în iunie. Fetele s-au bucurat pentru că n-au mai fost la școală. Câștigul a fost faptul că am stat mult împreună în toată această perioadă. Mie nu mi-a fost frică deloc de boală”, spune Anca Poterașu.
„A fost foarte personal totul. Fiecare a reacționat diferit, fiecare a avut un comportament diferit, atitudini diferite. Eu pot să spun că mi-am dat seama că trăiesc într-o țară în care cultura nu contează. Nici nu exista un registru în care noi, galeriștii, să ne înscriem. Nu existăm în acest registru ca o galerie de artă. Înainte de pandemie nu m-am gândit niciodată la lucrurile acestea. Puteam să călătorim, eram plecați tot timpul. Deodată mi-am dat seama că trăim într-o periferie din estul Europei și oricât am încerca noi, atât în discursul din galerie, cât și în jur, galeria de artă nu este privită ca fiind importantă. Nu am primit susținere de la conducerea țării sau de la guvern. Am înțeles că trebuie să mă dezvolt și în altă parte, este important să avem o prezență internațională puternică. Mă gândesc și la un spațiu de proiecte la Bruxelles. Facem lucruri aici, dar dacă nu ieșim din acest spațiu nu o să ne descurcăm. Dacă vrem să reușim, mă gândesc la galerie și la artiștii noștri, dacă vrem să intrăm în atenția muzeelor, instituțiilor și colecțiilor internaționale, nu e suficient să facem expoziții aici. Pandemia mi-a accentuat această frică de a trăi într-o țară în care nu suntem apreciați și dacă nu ieșim și să rămânem locali vom închide galeria, căci pe termen lung nu văd cum am putea să rezistăm”, afirmă Anca Poterașu.
„Cafeneaua critică” este inițiată și realizată de criticul Ion Bogdan Lefter, profesor la Facultatea de Litere a Universității din București.
Urmăriți mini-Cafeneaua critică aici: