20 decembrie 2021 — Dezbateri culturale

„mini-Cafeneaua critică” on-line #92 | Liviu Papadima și Ion Bogdan Lefter

Invitatul „mini-Cafenelei critice” de pandemie este Liviu Papadima, critic, eseist, istoric și teoretician literar, profesor la Facultatea de Litere a Universității București. Amfitrion: Ion Bogdan Lefter.

„La început, pentru mine, a fost de vis. A fost unul dintre cele mai plăcute, agreabile momente din viața mea, pentru că m-a prins într-o conjunctură care mi-a picat mănușă. Eram după 16 ani de administrație, opt ani decan, opt ani pro-rector, și a fost anul în care am decis să ies din toate poveștile acestea. Mi-am luat un an de lins rănile, de refacere”, afirmă Liviu Papadima.

„Mă aștept mai degrabă să băltească experiența aceasta. Scene de genul se adună oamenii cu sutele de mii și se îmbrățișează unii cu alții fericiți în Times Square că «Uite, domnule, s-a terminat», nu mă aștept să văd. Pandemia nu va fi percepută ca un flagel de tipul războaielor mondiale, ci mai degrabă ca o chestie insidioasă care s-ar putea repeta, care ar putea reveni oricând. S-ar putea să lase niște sechele traumatice destul de severe”, mărturisește Liviu Papadima.

„Mai este un lucru care s-a văzut în timpul pandemei, care de fapt adâncește niște fenomene de dată de mai recentă, neîncrederea în absolut orice fel de autoritate. Asta se vede cu ochiul liber. E drept, nu e un produs al pandemiei. Este o chestie constatată de sociologi, de politologi de mai multă vreme, vezi și chestiile atipice care s-au întâmplat în politică. Suntem o societate gregară. Gregarism numesc și refuzul de a accepta că există și un alt fel de a te comporta decât cel cu care ești obișnuit. Democratizarea cunoașterii este o certitudine. Asta a dus la o atomizare corespunzătoare și îngrijorătoare, fiecare trăiește în bula lui de internet. A devenit o regulă desolidarizarea, de genul «Nu mă interesează, nu e treaba mea». Nu știm cum vor evolua lucrurile acestea. Există două deosebiri majore față de ultima epidemie, cea a gripei spaniole: 1. – avem vaccin și 2. – recuperarea parțială a normalității se datorează tehnologiei actuale. Nici aici nu se știe cum vor evolua lucrurile”, conchide Liviu Papadima.

„Mini-Cafeneaua critică” este inițiată și realizată de criticul Ion Bogdan Lefter, profesor la Facultatea de Litere a Universității din București.

Urmăriți mini-Cafeneaua critică aici: