Glisează meniul stânga/dreapta
23 decembrie 2021 — Dezbateri culturale
Invitata „mini-Cafenelei critice” de pandemie este Romanița Constantinescu, critic, eseist, comparatist, profesor de literatură comparată și teoria literaturii la Universitatea București, dar predă și cursuri de limbă, literatură și civilizație românească la universitățile din Köln, Viena, Mannheim, Mainz și Heidelberg. Amfitrion: Ion Bogdan Lefter.
„De la începutul pandemiei am avut norocul să primesc informații și sfaturi bune de un epidemiolog, un specialist în combaterea pandemiilor, profesorul Olaf Müller. M-a ținut la curent cu tot ce se întâmplă, cu cercetările, astfel încât am căpătat o anumită atitudine științifică față de fenomen, dorindu-mi să-l pot privi și eu cu obiectivitate, ba chiar cu interes. Am fost ceva mai detașată, mai liniștită, dar bineînțeles foarte precaută, am luat lucrurile în serios, fără să fac din asta, cel puțin la început, o mare tragedie. Mi-am păstrat calmul și am știut că sfârșitul nu-i aici”, afirmă Romanița Constantinescu.
„La finalul pandemiei, ne va copleși un sentiment de rușine și de neputință. Nu toți am raționat întotdeauna așa cum ar fi fost cel mai bine atât pentru noi, cât și pentru semenii noștri. Fiecare dintre noi a avut un moment de rebeliune, un moment în care a spus: «Mie-mi ajunge, nu mai vreau să stau închis în casă, vreau să mă întâlnesc cu prietenii cu orice risc, vreau să ies acum la magazin, m-am săturat de mască». (…) Cred că vom fi umiliți de consecințele acestei pandemii, de ceea ce vor povesti ceilalți care au trecut prin suferință, când vom vedea totuși ce mare este numărul celor care au murit. Lucrurile acestea ne vor copleși. Am luat-o mulți mai ușor. Psihic vorbind, trebuie să ne protejăm de aceste imagini îngrozitoare, dar peste câțiva ani, când ne vom lovi de ele și când vom înțelege câte vieți s-au pierdut, câtă suferință a cauzat asta vom fi foarte rușinați și ne vom întreba ce este cu umanitatea din noi, cât de solidari suntem, ce a fost defect în capul nostru, unde am greșit. Lucruri de felul acesta”, conchide Romanița Constantinescu.
„Mini-Cafeneaua critică” este inițiată și realizată de criticul Ion Bogdan Lefter, profesor la Facultatea de Litere a Universității din București.
Urmăriți mini-Cafeneaua critică aici: