27 decembrie 2021 — Dezbateri culturale

„Mini-Cafeneaua critică” on-line #94 | Luminița Medeșan, Marius Jucan și Ion Bogdan Lefter

Invitații „Mini-Cafenelei critice” de pandemie sunt Luminița Medeșan, profesor la Colegiul Naţional „George Coşbuc“ din Cluj, membră fondatoare a Asociaţiei Profesorilor de Limba şi Literatura Română „Ioana Em. Petrescu“, redactor la revista Perspective, autoare de manuale şcolare şi auxiliare şcolare pentru liceu, și Marius Jucan, prozator, eseist, profesor universitar la Universitatea „Babes-Bolyai” din Cluj-Napoca. Amfitrion: Ion Bogdan Lefter.

„Pentru mine, perioada de început a pandemiei a fost mai ușor de trecut pentru că nu mai eram profesoară în sistem. Eram retrasă. Pentru tinerii din jurul nostru a fost un foarte mare șoc oprirea cursurilor și decizia de a se lucra on-line. Speriat a însemnat, în primă fază, 5 litri de clor, circa două sute de mănuși chirurgicale, măști confecționate la croitor din pânză pentru că nu se găseau și erau foarte scumpe. Am început să trăim cotidianul în această dimensiune. Această perioadă reprezintă o provocare foarte mare pentru educație. Mă refer mai puțin la învățământul universitar, cât la cel secundar, unde standardele au coborât foarte mult. Învățarea centrată pe teste, pe evaluări, câștigă teren. Toate deschiderile și dezvoltările pe care le presupune educația față în față nu sunt amputate, dar sunt mult diminuate. Cunoașterea, învățatul pentru a cunoaște și a descoperi, învățarea prin revelație și prin fascinație nu au decât de pierdut. Tinerii care sunt la vârsta la care ar trebui să descopere farmecul cunoașterii, nu doar corvoada exercițiilor pentru a ajunge la un anumit nivel, sunt din păcate foarte dezavantajați. Vor fi fragilizați. Mai ales cei care n-au posibilități, cei care n-au părinți suficient de perspicace să suplinească ceea ce școala on-line nu poate să ofere”, spune Luminița Medeșan.

„În februarie existau știri în presa internațională cum că în China s-ar fi întâmplat ceva și multe ziare de înaltă ținută relatau evenimente extrem de ciudate cu consecințe, pentru acel moment, oarecum limitate geografic. După aceea a venit avalanșa de cazuri din Italia și Austria. Lumea în România a primit cu oarecare siguranță excesivă, dacă nu chiar dezinteres, aceste manifestări, ca după aceea să intre brusc în ceea ce se întâmpla în Europa. Cele două luni în care am stat închiși în casă au fost perioada cea mai interesantă (…) După fiecare conflagrație mondială oamenii au găsit șanse să reconstruiască totul. Probabil așa se va întâmpla și după acest moment. Sigur că nu se poate compara cu dezastrul războiului, dar e un mare semn de întrebare dacă noi, civilizația europeană, vom face față unor asemenea provocări. Adevărat că am făcut față cu mari pierderi, mari dificultăți, este un semn de alarmă, dar nu cred că viitorul poate fi din acest punct de vedere întunecat. Sunt alte amenințări mult mai serioase decât pandemia. Pandemia a fost un moment în care aceste amenințări ascunse au venit mult mai în față”, conchide Marius Jucan.

„Mini-Cafeneaua critică” este inițiată și realizată de criticul Ion Bogdan Lefter, profesor la Facultatea de Litere a Universității din București.

Urmăriți mini-Cafeneaua critică aici: