6 ianuarie 2022 — Dezbateri culturale

„mini-Cafeneaua critică” on-line #95 | Alex Radu și Ion Bogdan Lefter

Invitat astăzi la „mini-Cafeneaua critică” de pandemie este Alex Radu, antreprenor cultural, galerist și cercetător în zona artelor vizuale, co-autor concept curatorial și producător SAC @ Malmaison, instalație performativă în sit real, care explorează fenomenul izolării conectat cu istoria complexă a clădirii Malmaison, fostă garnizoană militară, tribunal politic și centru de detenție temporară pentru militari și intelectuali. Amfitrion: Ion Bogdan Lefter.

„Cred că am fost primul spațiu care s-a redeschis imediat după lockdown. Am găsit foarte repede și modalitatea de a organiza vernisaje care să fie safe. Am fost primii care au creat vernisajul pe două zile, astfel încât lumea să intre pe rând, să nu se creeze aglomerație, să se poată păstra distanțarea necesară, să se poată filtra aerul, avem filtre speciale care asigură o aerisire bună și omoară microbii și virușii. Am eliminat cumva situația în care cineva se putea contamina într-un spațiu expozițional”, spune Alex Radu.

„Suntem încă în schimbare. Speram la început că această criză globală va aduce mai multe schimbări sustenabile în modurile de existență, ceea ce s-a dovedit repede a fi o utopie, pe de o parte. Pe de altă parte ne păstrăm foarte multe dintre temeri, se suferă aproape globalizat de sindromul Stockholm, vedem oameni care nu se vaccinează și refuză ideea de vaccinare, vrând să rămână captivi ideii de captivitate. E spectaculos din punctul acesta de vedere. Am trăit acest lucru invitând oameni la performance și de multe ori am avut această surpriză cu foarte mulți care nu se vaccinau. Poți avea toate motivele, nu le comentez în sine, acesta este un alt subiect în care ar trebui să intrăm, dar e un mod în care te adaptezi la prezent și la a trăi împreună în prezent. A fost o surpriză mare în continuare că există acest tip de rezistență care ține oamenii captivi ”, mărturisește Alex Radu.

„Cafeneaua critică” este inițiată și realizată de criticul Ion Bogdan Lefter, profesor la Facultatea de Litere a Universității din București.

Urmăriți „mini-Cafeneaua critică” on-line aici: