10 ianuarie 2022 — Dezbateri culturale

„mini-Cafeneaua critică” on-line #96 | Ioana Nicolaie și Ion Bogdan Lefter

Invitată astăzi la „mini-Cafeneaua critică” de pandemie este scriitoarea Ioana Nicolaie. Amfitrion: Ion Bogdan Lefter.

„E ca și cum rupi o foaie din calendar și te-ai pomenit că ai rupt tot calendarul, mai precis ai rupt un an și ceva, doi ani din viață. E de necrezut că noi deja am traversat situația aceasta de atâta vreme. Dacă mă uit în urmă e ca și cum am fost într-un tunel. Am făcut în timpul acesta, mai ales în ultimul an, în 2021, multe evenimente on-line pentru că n-am mai putut să nu le accept. Toată viața ruptă în 2020, măcar așa, firav, am zis să o reînnod. Am încercat să le pun în ordine aceste evenimente on-line la final de an și mi-am dat seama că nu e nimic, că toate sunt la fel. Cu puține excepții e ca și cum m-aș fi uitat dintr-un tunel pe o fereastră, pe aceeași fereastră, încercând să văd cu disperare ceva. A fost un timp greu. După spaimele acelea inițiale, a fost aproape teroare, nu știam ce se va întâmpla”, spune Ioana Nicolaie.

„Sunt convinsă că pandemia a modificat lumea. În momentul acesta, trebuie să găsim antidot pentru lucruri la care nu ne-am fi gândit, trebuie să rezolvăm problema fake news, problema rețelelor sociale, să reușim să avem și acolo câte un antidot în tăvălugul acela de informație nediferențiată, să facem un pic de ordine. Cred că a schimbat fundamental lumea (…) Toate luptele se duc acum în altă parte și ele nu sunt la vedere. E foarte interesant. Sunt provocări foarte mari. Sper să ne descurcăm cu ele”, mărturisește Ioana Nicolaie.

„Cafeneaua critică” este inițiată și realizată de criticul Ion Bogdan Lefter, profesor la Facultatea de Litere a Universității din București.

Urmăriți „mini-Cafeneaua critică” on-line aici: