Glisează meniul stânga/dreapta
13 ianuarie 2022 — Dezbateri culturale
Invitatul „mini-Cafenelei critice” de pandemie de astăzi este Mircea A. Diaconu, critic și istoric literar, eseist, filolog, membru al Uniunii Scriitorilor din România și profesor la Universitatea „Ștefan cel Mare” din Suceava. Amfitrion: Ion Bogdan Lefter.
„Nu credeam că va fi atât de complicat și de grav, că lucrurile vor căpăta o asemenea amploare. Vedeam imagini din China, orașe închise, nu credeam că așa ceva se poate întâmpla și la noi. Părea desprins din filmele SF. În ceea ce mă privește n-am simțit ca pe un șoc toată povestea aceasta, poate și pentru că puteam să ies în curte și aveam în jur cărți. Pe de altă parte, la școală lucrurile s-au desfășurat cât de cât normal, nu am întrerupt niciodată activitățile față în față. (…) Am grupat studenții în așa fel încât cel puțin activitățile de seminar, laborator, proiecte să se facă față în față. Examenele, sesiunile, au fost față în față. Poate și pentru că am avut posibilitatea întâlnirilor cu studenții, cu colegii, pentru mine nu a fost o lovitură puternică”, spune Mircea A. Diaconu.
„Sper ca următoarele luni care vor veni să ducă la o detensionare. Până la urmă există un număr consistent de oameni vaccinați sau care au trecut prin boală și în felul acesta riscurile scad. Lumea a devenit mai atentă la tot ce face, de la igiena corporală la circulația care nu e neapărat necesară. Sigur că se produc în urma unor astfel de să le zicem cataclisme schimbări de mentalitate și de viață cotidiană, vom gândi altfel, vom vedea lumea altfel. Lumea și-a găsit noi modalități de a reacționa la nevoile imediate. Sper să trecem cu bine și următoarea perioadă. Deja lucrurile sunt mult mai asumate decât în urmă cu un an, când panica era foarte puternică”, mărturisește Mircea A. Diaconu.
„Mini-Cafeneaua critică” este inițiată și realizată de criticul Ion Bogdan Lefter, profesor la Facultatea de Litere a Universității din București.
Urmăriți mini-Cafeneaua critică aici: