11 martie 2021 — Dezbateri culturale

mini-Cafeneaua critică on-line | Maria Manolescu, Romelo Pervolovici și Ion Bogdan Lefter

Invitații de astăzi ai mini-Cafenelei critice de pandemie sunt artiștii vizuali Maria Manolescu și Romelo Pervolovici, care au marcat scena de artă contemporană din ultimii 30 ani prin proiecte inter- și transdisciplinare, plurimediale, extrem de dinamice, poziționate întotdeauna în avangarda discursului vizual contemporan specific unui moment sau altul. Reper al generației 80, cei doi sunt cunoscuți și sub identitatea grupului artistic 2META, care ulterior a devenit 2META+.

„A fost o perioadă destul de dificilă. După ce am ieșit din lockdown, am avut un impuls instinctiv de a picta niște mandale reprezentate prin universuri florale. Mandala te ajută să recreezi un cosmos într-un fel ordonat, de parcă ieșisem dintr-un cosmos haotic. În momentul în care am pictat mandalele acestea m-am putut centra pe mine și mi s-a părut că ordonez cosmosul, adică ies dintr-o zonă de dezordine, dintr-o chestie irațională, într-un univers cosmotic oarecum ordonat și centrat și lucrul acesta m-a ajutat foarte mult să depășesc mental o stare de spirit la limită. În momentul în care reușești să găsești un mijloc de compensare al angoaselor și dezordinii, simți că totul e în regulă”, spune Maria Manolescu.

„După șocul primelor zile, mi-am spus: «Uite ce șansă mi s-a dat să pot să lucrez 14 – 16 ore fără să mă bată nimeni la cap!» Am transformat totul într-o treabă pozitivă și am lucrat cu mare plăcere și m-am simțit foarte bine, fără niciun fel de presiune. Dimpotrivă. Chiar râdeam și spuneam: «Să vezi că se termină carantina asta și nu apuc să termin montajele!» Dacă asta era dispoziția generală, asta e. Am respectat regulile. Nu moare nimeni,” a subliniat și Romelo Pervolovici.

Cafeneaua critică este inițiată și realizată de criticul Ion Bogdan Lefter, profesor la Facultatea de Litere a Universității din București.

Urmăriți mini-Cafeneaua critică aici: