Glisează meniul stânga/dreapta
2 august 2021 — Dezbateri culturale
Invitată astăzi la „mini-Cafeneaua critică” de pandemie este Mihaela Michailov, dramaturg și critic de artele spectacolului, profesor la Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică „I. L. Caragiale”. Amfitrion: Ion Bogdan Lefter.
„Cred că a fost o perioadă destul de complicată pentru noi toți, mai ales în zona artelor spectacolului, unde ești până la urmă atât de puternic legat de fenomenul viu, de prezență, de întâlnirea cu spectatorii. A fost și o perioadă care ne-a provocat să gândim metode, mijloace de adaptare, să vedem cum putem să funcționăm, cum putem să ne regândim spectacolele. Au fost multe spectacole on-line. Am reușit să vedem spectacole importante, de la teatre prestigioase din lume, on-line. A fost complicat și pentru artiștii independenți, pentru că mulți dintre ei s-au găsit în situația în care nu prea aveau din ce să trăiască, cu proiectele suspendate”, spune Mihaela Michailov.
„S-a vorbit foarte mult despre o întoarcere la normalitate. Cred că este important să ne gândim să chestionăm ce tip de normalitate ne dorim și dacă normalitatea la care am vrea să ne întoarcem ne ajută în continuare. Erau extrem de multe probleme înainte pe care pandemia le-a accentuat și le-a făcut și mai vizibile. Tipuri de inegalități cronice, sistemice, lipsa de acces la educație, la cultură, a unor grupuri numeroase, tot felul de dezechilibre financiare, poli de putere. Sunt multe lucruri care construiau paradigma normalității noastre și pe care eu, personal, mi-aș dori să le chestionăm mai mult și să vedem ce înseamnă această normalitate pe care uneori o râvnim și la care vrem să ne întoarcem și dacă nu cumva ar fi momentul în care să regândim situația pe care o trăim și poate să nu ne întoarcem la o normalitate, ci să construim alte tipuri de normalități”, mărturisește Mihaela Michailov.
„Cafeneaua critică” este inițiată și realizată de criticul Ion Bogdan Lefter, profesor la Facultatea de Litere a Universității din București.
Urmăriți mini-Cafeneaua critică aici: