12 iulie 2021 — Evenimente

„MIRCIIIA. AZI. / IMPULS” | poem grafic Oana Maria Cajal

Muzeul Național al Literaturii Române l-a sărbătorit pe maestrul Mircia Dumitrescu în secret cu o expoziție-surpriză – „MIRCIIIA. AZI. / IMPULS” – poem grafic de Oana Maria Cajal. Expoziția a inaugurat o nouă sală în sediul din Calea Griviței nr. 64-66.
„Punctul de plecare, impulsul inițial al expoziției mele, «poem grafic», după cum inspirat a numit-o directorul MNLR, dl Ioan Cristescu, a fost «Decalogul pentru Mircia». Dar nu m-am mai putut opri după cele 11 lucrări în rezonanță directă cu decalogul. Am fost sedusă de ideea de a-l descoperi pe Mircia urmărind o suită de repere esențiale, simbolice în existența lui. Așa au apărut in picto-impulsurile mele personaje, locuri, detalii din țesătura biografică, afectivă, artistică a destinului acestui artist miraculos. Căscioarele, părinții Bălașa și Atanase, bunicii Manda și Ion, lacul Greaca, crapii de argint puși la uscat în sat, somnul uriaș care l-a urmărit în vis toată viața, filmul «Ora H» în care a jucat la 11 ani, Dostoievski, Monseniorul Ghika, samovarul lui Ostusiev, afinele lui Zaharia Stancu, grădina Vilei Balcica, «gravurile spațiale» cioplite în lemn, atelierul de gravură și cel din natură, Gaston Bachelard, Nichita Stănescu, Eminescu, Madona Iertării, Ieromonahul Macarie, «Mâinile» lui Dürer, Cioran – «exegetul nefericirii», cimitirul din Alsacia unde i-a fost îngropat bunicul, căzut în război, «praful de stele» din ultima noapte a lui Nichita pe pământ. Laitmotivul expoziției sunt ochii lui Mircia. Ochii lui Mircia: Oglinda sufletului, misterul creației, infinitul iubirii. Primul vers al Decalogului este cheia expoziției: «Să nu-ți minți ochii cu ochi.» Expoziția este, așadar, un dar special pentru aniversarea marcantă a lui Mircia Dumitrescu, prieten drag și artist de geniu prin ochii căruia viața și arta sunt una și aceeași”, scrie, în omagiul său pentru Mircia Dumitrescu, Oana Maria Cajal, dramaturg premiat (Uniter) scenarist, poet, artist vizual.
Mereu aproape de cei tineri, pe care îi încurajează ca nimeni altul. Mereu atras de oamenii de la care a avut de învățat și cărora le-a fost credincios în prietenie, crede într-un sistem valoric dus până la capăt, care educă. Atingând o vârstă atât de frumoasă și rotundă, 80, Mircia Dumitrescu și-a adunat lucrările și a dus la capăt nu una, ci patru expoziții. În Sala „Theodor Pallady” a Bibliotecii Academiei Române – „Călătoria” – gravură, desen, sculptură, tapiserie. La Muzeul Național Cotroceni din București, „Peisaj românesc cu oameni şi sfinți”, amplasată în spațiile brâncovenești, cu lucrări de grafică (gravură, desen), pictură și sculptură, dedicată memoriei bunicilor, Manda și Ion Dospina – erou prizonier al Marelui Război (1918). Începând cu 13 iulie, la Muzeul Național Brukenthal din Sibiu, expoziția „Dialogul tehnicilor” (gravură, desen, pictură, sculptură) dedicată profesorului Eugen Schileru și poetului Nichita Stănescu. La Muzeul Național de Artă al României din București se va deschide miercuri, 6 octombrie 2021, expoziția „Perspective” (gravură, desen, pictură, sculptură, tapiserie) dedicată familiei.
Urmăriți aici filmul expoziției Oanei Maria Cajal, dedicată lui Mircia Dumitrescu: