27 mai 2021 — Evenimente

MNLR – 64 | Ziua Copilului | 1 iunie 2021

MNLR a pregătit pentru 1 iunie un program divers de evenimente și activități atât pentru cei mici, cât și pentru cei mai mari. Expoziții de benzi desenate și de fotografii cu imagini din copilăria scriitorilor, ateliere de spus povești, de creativitate și de căutare de comori, un mini-maraton de lectură în Grădina MNLR, o proiecție de film pe tema copilăriei și un concert de muzică semnat de Tic Petroșel.

Bucureștenii și cei care se află în trecere prin Capitală la 1 iunie 2021 pot participa gratuit la evenimentele organizate de Muzeul Național al Literaturii Române la sediile sale, la Casele Memoriale pe care le deține, precum și la Mall Vitan, unul dintre partenerii MNLR.

Întrucât 1 iunie este și data înființării MNLR de către directorul fondator Perpessicius, Institutul Cultural Român din Madrid, partenerul muzeului în numeroase proiecte, va difuza filmul de prezentare a muzeului, cu traducerea în limba spaniolă semnată de Luana Stroe și realizată pentru publicul spaniol și hispanofil.

Parteneri: ICR Madrid, București Mall Vitan, Centrul pentru Tineret al Municipiului București

Sponsor: Taxiul cu Bomboane

 

 Programul evenimentelor:

  •  10.00 – 21.00

Călătorie în timp. Din copilăria scriitorilor români | expoziție MNLR în București Mall Vitan

Calea Vitan 55-59

Muzeul Național al Literaturii Române dedică următoarea expoziție copilăriei, paradisului pierdut și acelui spațiu imaginar spre care ne întoarcem la vârsta maturității.

În perioada 1 – 15 iunie 2021, muzeografii MNLR au pregătit pentru vizitatorii centrului comercial fotografii și instantanee din arhiva muzeului, însoțite de scurte fragmente de prezentare, mărturii și descrieri ale caselor, străzilor și ale atmosferei din copilăria scriitorilor români.

Vizitatorii vor putea alege să-și oprească privirea asupra unor detalii mai puțin cunoscute și pline de farmecul unui timp îndepărtat: cum arăta casa natală a lui Alexandru Vlahuță, care au fost scriitorii născuți în ținuturile împădurite ale Albaniei, care au copilărit într-o casă de lemn specific românească, într-un conac boieresc sau într-o casă din Chapelle-Anthenaise (Franța), unde nu se simțea trecerea timpului, spațiu asociat, prin excelență, libertății; care sunt descendenți din voievozii țării sau luptători în Războiul de Independență; care au crescut cu guvernante britanice sau cu poveștile bunicilor, ale bătrânilor în fața focului de seară sau despre călătoriile peste mări și oceane până la Atena, Alexandria și Istanbul.

Expoziția, organizată cu sprijinul București Mall Vitan și în parteneriat cu Centrul pentru Tineret al Municipiului București, va putea fi vizitată de luni până duminică, în perioada 1- 15 iunie 2021, în centrul comercial din Calea Vitan 55-59.

 

  •  10.00 – 12.00

Atelierele Thomasinei | Invitat: Cristian Roman (Taxiul cu Bomboane)

Treasure hunt, atelier de povești și de creativitate pentru copii în Grădina MNLR

Sediul MNLR din Strada Nicolae Crețulescu 8

Căutarea de comori în muzeu, prezentarea unor povești supercalifragilistice și idei de ateliere creative reprezintă specialitatea Thomasinei!

Copiii au la dispoziție 14 mesaje-puzzle pe care trebuie să le găsească în sălile expoziționale urmând indiciile oferite de muzeografi; vor asculta cele mai simpatice povești scrise sau traduse în ultima vreme și vor participa la o sesiune de ateliere de creativitate.

Activitățile se adresează copiilor cu vârste între 5 și 11 ani. Programările se fac la adresa programe@mnlr.ro, la telefon 0736.598.451, pe WhatsApp (Gabriela Toma).

 

  • 11.00 – 13.00

Atelier de benzi desenate

Sediul MNLR HUB Griviței, Calea Griviței 64-66

În cadrul expoziției de benzi desenate Puiu Manu – un maestru al literaturii desenate va avea loc un atelier de creație pentru copii.

Susținut de artistul Puiu Manu, unul dintre cei mai prolifici creatori de benzi desenate din România, atelierul se adresează copiilor mari și mici, pasionați de desen sau doar curioși să afle cum prind viață fascinantele personaje de benzi desenate.

Invitată la acest atelier va fi micuța Delia Ungureanu care, la doar 5 ani, reinterpretează în stilul ei personaje de desene animate și din cărțile de benzi desenate. Colorează și desenează de când a început să țină creionul în mână, iar cu ocazia acestui atelier va organiza și prima sa expoziție.

Programările se fac la adresa aniculescu11@gmail.com sau la telefon 0762.671.698 (Alina Niculescu).

 

  • 13.00 – 15.00

Întâlnire cu Carmen Tiderle la Muzeul Literaturii

Sediul MNLR din Strada Nicolae Crețulescu 8

Poeziile lui Carmen Tiderle sunt pentru oameni mici, dar și mari, binedispun și inspiră. Vă așteptăm așadar să ne bucurăm împreună pe versuri hazlii din cea mai recentă carte, „Fabrica de lipici”, din „Cine a pus piper în mare?”, „Selfie cu elfii”, dar și cu poezii citite în premieră special de Ziua Copiilor.

 

  • 16.00 – 18.00

Atelierele Thomasinei

Atelier de imaginație

Sediul MNLR din Strada Nicolae Crețulescu 8

Copiii cu vârste între 8 și 12 ani sunt invitați să aleagă șase obiecte din expoziția de bază care vor fi „personajele” unei povești pe care o vom scrie împreună.

Programările se fac la adresa programe@mnlr.ro, la telefon 0736.598.451, pe WhatsApp (Gabriela Toma).

 

  • 18.00 – 19.00

Leapșa între personaje

Sediul MNLR din Strada Nicolae Crețulescu 8

Mini-maraton interactiv de lectură din poveștile pentru copii alese de invitații MNLR: Alex Axinte, Naomi Guttman, Roxana Guttman, Ioana Irinciuc

Fiecare invitat întruchipează o poveste. Fiecare poveste are un personaj care dă leapșa altui personaj din altă carte. Aflați care sunt cărțile alese de invitații la mini-maratonul inedit organizat de MNLR!

 

  • 18.00 – 20.00

Proiecția filmului Abecedarul (Paula și Doru Segall, 1983)

Ceainăria MNLR, Strada Nicolae Crețulescu 8

Filmul este o invitație de a descoperi acel „copil generic” din perioada comunistă, care este întrebat ce și-ar dori dacă ar fi o zână. Unul răspunde că ar vrea să aibă un bananier  în curte pentru ca mama lui să nu mai stea la coadă la banane, altul își dorește mai multă înghesuială în autobuz.

 

  • 19.30 – 20.30

Concert de muzică

Tic Petroșel

Sediul MNLR din Strada Nicolae Crețulescu 8

 Născut în 1958, solist, cantautor şi luptător pentru drepturile omului, Tic Petroșel este, în ciuda discreției care-l caracterizează, genul de artist priceput la vorbe, care știe să-și întrețină publicul cu un discurs muzical de nota 10. Pentru el, profesionalismul nu e doar tehnică, e mai degrabă o atitudine faţă de muzică, față de actul artistic, este capacitatea de a descoperi sensuri noi în ceea ce cântă de fiecare dată când urcă pe scenă. Crede că a fi folkist înseamnă a propaga adevărul, a căuta să exprimi problemele oamenilor simpli, a educa, a oferi pansamente poetice, a împărți zâmbete și speranță.

Tic Petroșel atrage ca un magnet sfere de umor sănătos, folosind talentul actoricesc propriu. De altfel, unul dintre marii lui prieteni, George Stanca, scria: „M-am trezit prieten cu tine şi niciodată n-am ştiut de unde vii? Cine eşti, ce faci la bază? Pentru mine pari un boem care nu se mai satură de boemă. De aceea te iubesc ca pe un mare artist. Căci eşti. Compozitor, poet, chitarist şi ce chitarist!”

A devenit cunoscut cu „Brumariada”, cântece pe versurile lui Emil Brumaru. Din poemele vechi… şi tandre ale cunoscutului poet. Tic Petroșel nu ezită să recurgă și la alt gen muzical, așa cum este jazz-ul, de exemplu, adevărat mai mult ironic.

Tic Petroșel prețuiește spontaneitatea creaţiei, responsabilitatea interpretului compozitor, căci folk înseamnă și un om şi o chitară. Artistului îi place să dăruiască din bucuria lui, din energia lui.

***

Intrarea la evenimente este liberă, în limita locurilor disponibile. Pentru detalii legate de evenimentele care au loc la sediul MNLR din Strada Nicolae Crețulescu 8, precum și în cadrul București Mall Vitan, scrieți un mesaj la adresa programe@mnlr.ro sau pe WhatsApp la 0736.598.451 (Gabriela Toma), iar pentru vizitarea expoziției temporare și pentru participarea la atelierul de benzi desenate de la sediul MNLR din Calea Griviței 64-66, sunați la 0762.671.698 (Alina Niculescu).

 

În curând la MNLR

3 – 10 iunie 2021

10.00 – 18.00

Pescuitorii de gânduri. Amintiri despre pescuit

Harta călătoriilor MNLR în muzeele din Capitală | Muzeul Antipa

Muzeul Antipa, Şoseaua Pavel D. Kiseleff 1, București

Pornind de la cele două versuri celebre ale poetului spaniol Antonio Machado („călătorule, nu există drum, / drumul se face mergând”), vă propunem un nou proiect inedit al MNLR! În fiecare lună, alegem câte un muzeu la care vom poposi timp de o săptămână și unde vom duce povești despre scriitori, relatate chiar de manuscrisele, fotografiile și obiectele acestora. Harta o vom realiza pe măsură ce vom creiona traseul de la un muzeu la altul. La finalul proiectului, va exista o hartă completă și un motiv pentru o căutare de comori prin București.

„Farmecul e în despărțirea desăvârșită de lume și în repaosul complet în care intri. Grijile, preocupările, supărările și durerile adorm. Te-ai apropiat de natura eternă, care te-a luat în stăpânirea ei și te ocrotește ca o mamă”, mărturisea Mihail Sadoveanu în volumul de povestiri Împărăția apelor.

Timp de o săptămână, în perioada 3 – 10 iunie 2021, MNLR va expune la Muzeul Antipa undița scriitorului Mihai Sadoveanu, manuscrisul său în care ne împărtășește experiența la pescuit, mărturisirea lui Vasile Voiculescu despre frumusețea și învățătura acestei îndeletniciri a pescuitului, care îți cere răbdare și dorința de a contempla și a medita, de a evada din forfota orașelor pentru regăsirea liniștii.

Proiect realizat de echipa Programe în colaborare cu departamentul Patrimoniu. Pentru detalii, scrieți la adresa programe@mnlr.ro sau sunați la numărul 0736 598 451 (Gabriela Toma).

­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­_____________

Program Case Memoriale MNLR, 1 iunie 2021

Programările se vor face până în data de 31 mai 2021, ora 17.00, fie pe adresa de e-mail case.memoriale@mnlr.ro, fie la numărul de telefon 0731.003.022

 

  • Casa Memorială „Tudor Arghezi – Mărțișor”

Comorile din grădina lui Arghezi – ateliere creative și tururi ghidate

„Fă-te, suflete, copil

Și strecoară-te tiptil

Prin porumb cu moț și ciucuri,

Ca să poți să te mai bucuri.” (Tudor Arghezi, „Creion”)

De Ziua Copilului, pe 1 iunie 2021, vă așteptăm la Mărțișor, cu mari, cu mici, să ne jucăm de-a „Căutătorii de comori”. Undeva în grădina magică a vestitului scriitor, printre ramurile pomilor, sub pietrele aleii, pe lângă stupi (fără albine J), pe după cușca lui Zdreanță și în diverse alte cotloane, sunt ascunse o serie de bilețele cu versuri de copii, semnate Tudor Arghezi. Cu ajutorul unei hărți primite la începutul jocului, micii vizitatori vor descoperi locurile unde sunt ascunse bilețelele. Întregul joc oferă, pe lângă distracție, și o metodă prin care copiii pot înțelege că poezia însăși este o comoară care merită descoperită și prețuită. După cursa prin grădină, copiii sunt invitați să viziteze și casa memorială, locul în care au fost șlefuite pietrele prețioase ale lui Arghezi.

 

  •  Casa Memorială „George și Agatha Bacovia”

Obiecte sub lupă – ateliere creative și tururi ghidate

Obiectele povestesc adesea o mulțime de lucruri fără să grăiască. Putem extrage multe informații despre obiecte punând întrebările potrivite. Chiar și un banal obiect poate dezvălui foarte multe informații. Prin exercițiile de „lucru cu obiecte”, copiii vor privi altfel obiectele, iar vizita la muzeu devine mai atrăgătoare. Ceea ce este important în acest atelier este conștientizarea faptului că obiectele, fără a avea grai, pot divulga informații și că obiectele relaționate într-un grup ne pot spune și mai multe. Poate că răspunsurile nici nu sunt foarte importante, ci ceea ce contează, sunt întrebările.

Oare obiectele au grai? – ateliere creative și tururi ghidate

În muzee, exponatele sunt în centrul atenției. Ele sunt studiate, admirate, discutate, uneori ignorate, poate nu sunt frumoase sau poate unele dintre ele divulgă informații mai greu decât altele. Este vorba despre o calitate unică pe care muzeele o dețin, și anume, o bogăție de obiecte adevărate, autentice pe care vizitatorii le pot prezerva și studia.

 

  • Casa Memorială „Ion Minulescu și Claudia Millian”
  • Casa Memorială „Liviu și Fanny Liviu Rebreanu”

Povești inedite despre copilăriile scriitorilor Ion Minulescu și Liviu Rebreanu – tururi ghidate

Ion Minulescu și Liviu Rebreanu au avut copilării total diferite. Unicul fiu al unui negustor,  Minulescu a avut șansa să moștenească o avere considerabilă de la tatăl său, avere care i-a permis să aibă o copilărie lipsită de griji, copilărie care i-a modelat viitoarea personalitate de mare boem. Nu același noroc l-a avut și Liviu Rebreanu care a fost primul născut dintre cei 14 copii dintr-o familie românească din Ardealul ocupat de austro-ungari. Rebreanu a avut o copilărie în care problema banilor era o problemă la ordinea zilei și care a influențat drumul în viață al scriitorului ardelean. Cu ocazia zilei de 1 Iunie vă așteptăm la Casele Memoriale Ion Minulescu și Liviu Rebreanu din cartierul Cotroceni să povestim despre copilăria celor doi mari scriitori, despre familiile lor, despre educația pe care au primit-o, despre studiile urmate, și multe altele.

 

  • Casa Memorială „Anton Pann”

Litere, Cuvinte, Povești pentru copii cuminți – ateliere creative și tururi ghidate

Câți dintre copiii noștri de astăzi obișnuiesc să mai citească? Oare calculatorul a ocupat definitiv tot locul din sufletul și mintea lor? Cărțile și lumea lor continuă să le dezvolte imaginația și să descopere noi universuri. Mai ales când este vorba de Năzdrăvăniile lui Nastratin Hogea, personaj savuros al lui Anton Pann, ale cărui povești cu tâlc fac deopotrivă deliciul adulților și al copiilor.

Zoetropul și Praxinoscopul, două dintre cele mai îndrăgite instrumente interactive din micul nostru muzeu, animă poveștile și refac drumul sinuos al vieții celui care le-a scris.

În cadrul atelierului nostru, cu ocazia zilei de 1 Iunie, Ziua Internațională a Copilului, vom citi câteva povești scrise de Anton Pann, pătrunzând într-o lume apusă, dar cu ecouri puternice în prezent. Discutând pe tema moralei desprinse din texte, vom da frâu liber imaginației și poate, prinzând curaj, ne vom scrie propria poveste. Vom învăța să ne expunem punctul de vedere și să ne argumentăm părerile.

Având în vedere faptul că în prima jumătate a secolului al XIX-lea se scria în limba română cu alfabetul chirilic, vom pătrunde în tainele acestui alfabet, jucându-ne cu litere chirilice, iar la sfârșitul atelierului vom putea anima poveștile cu ajutorul zoetropului și al praxinoscopului, totul pe ritmuri muzicale vechi, într-o atmosferă de neuitat!

 

Galerie Foto