4 septembrie 2017 — Centenarul Marii Uniri | 1918-2018

Monumentul Eroilor din Arma Geniului (București)

Monumentul Eroilor din Arma Geniului  sau Statuia geniului (Leu) este un impunător ansamblu statuar situat în București, la intersecția bulevardelor Iuliu Maniu și Geniului, în fața Palatului Cotroceni.

A fost înălțat la inițiativa generalului Constantin Ștefănescu-Amza, comandant al Școalelor și Centrului de Instrucție al Geniului si este dedicat armatei române, glorificând vitejia și dârzenia ostașilor români în luptele din Primul Război Mondial. Fondurile necesare realizării  acestui proiect au fost strânse și din punerea spre vânzare a unei cărți poștale, realizată la Atelierele Mârvan din București, care ilustra macheta viitorului monument.

 

Elementul central îl reprezintă un impunător leu de bronz, care are la picioare o țeavă de tun, o cască și un drapel inamic. În cele 4 colțuri ale ansamblului  sunt reprezentați 4 soldați: un cercetaș, un ceferist, un pontonier și un telefonist. Fiecare latură a soclului  este decorată cu câte o metopă cu basorelief reprezentând acțiunile caracteristice fiecărei specialități militare ale trupelor de geniu, însoțite de inscripții ce amintesc de eroismul ostaşilor români căzuţi pe câmpul de luptă între anii 1916-1918, în special în cele 3 mari bătălii din vara lui 1917: Mărăști, Mărășești și Oituz.
Pe una din laturile soclului se găsește următoarea inscripție:

SPUNETI GENERAȚIILOR VIITOARE CĂ NOI AM FĂCUT SUPREMA JERTFĂ PE CÂMPURILE DE BĂTAIE PENTRU ÎNTREGIREA NEAMULUI.

Monumentul a fost dezvelit la 29 iunie 1929.
Autor: sculptorul Spiridon Georgescu