Categorie: Istorici, Scriitori

Bogdan Petriceicu Hasdeu

2 manuscrise

Cu o cultură fabuloasă, comparabilă cu cea a lui Nicolae Iorga, Bogdan Petriceicu Hasdeu s-a născut la 26 februarie 1838, în Cristineştii Hotinului (astăzi în Ucraina). Din 1850 şi-a continuat studiile liceale la Chişinău.

În mediul universitar, Hasdeu era un personaj admirat pentru inteligenţa şi memoria sa, dar mai ales pentru uşurinţa cu care învăţa limbi străine. A urmat cursurile Facultăţii de Drept, însă era atras de literatură şi de domeniul istorico-filosofic. Primele sale scrieri au fost în limba rusă. Nu şi-a terminat studiile universitare la Harkov şi adată întors, s-a înrolat în armata rusă. A luat parte, ca sublocotenent, la Războiul Crimeei. În ianuarie 1860 a fost numit profesor la Şcoala Reală din Iaşi, iar în 1884, Academia Română i-a încredinţat misiunea de a redacta un „Dicţionar al limbii române“, căruia i-a dedicat 14 ani din viaţă.

Academician, enciclopedist, jurist, lingvist, folclorist, publicist, istoric şi om politic, Hasdeu a fost una dintre cele mai mari personalităţi ale culturii române din toate timpurile. În ciuda criticilor, foarte dure uneori, asupra metodelor de lucru, Hasdeu rămâne un mare om de cultură, un neobosit cercetător şi un pionier al mai multor domenii ale filologiei şi istoriei României.

#1 (An: 1867)

„Literatura populară” - fragment

Fragment din lucrarea „Literatura populară”

An: 1867

Tip: Manuscris

Limbă: Română

Alfabet: Latin

Material: Dimensiuni 20,5x16,5 Hârtie

Vezi manuscris

#2

Caiet cu versuri şi note din tinereţe

Caiet manuscris cuprinzând versuri şi note din tinereţe, scrise în lb. română, franceză şi rusă

Tip: Manuscris

Material: Dimensiuni 21,5x18,5 Hârtie

Vezi manuscris