Glisează meniul stânga/dreapta
5 iunie 2019 — Ateliere pentru copii
În perioada 6 iunie – 21 iulie, Muzeul la cutie se mută la Casa Memorială ANTON PANN, din cadrul Muzeului Național al Literaturii Române, un parcurs itinerant intermuzeal.
Gândit ca un amplu proiect de promovare a patrimoniului imaterial realizat de Muzeul Național al Țăranului Român, Muzeul la cutie propune copiilor cu vârsta între 8-12 ani o experiență interactivă prin transpunerea elementelor de patrimoniu imaterial în arta animației.
De-a lungul a zece luni, 12 povești țărănești și basme populare au fost transformate în scurte animații de peste 250 de copii și 10 artiști.
„Muzeul la cutie este un muzeu mic, cât să intre într-o cutie și într-un minut de animație, dar suficient de încăpător cât pentru un munte de emoție și încântare, străbătut la pas mai mic sau mai mare, după cum îți este măsură. Oricum ar fi și pe oriunde ai alege să parcurgi expoziția, fii sigur că te vei întâlni cu prinți, prințese, balauri cu trei capete, iepuri fricoși sau, dimpotrivă, iuți de picior și gata să se ia la întrecere cu trei zmei de-odată. Personaje ce-au prins chipul și glasul celor peste 250 de copii care au învățat pe parcursul mai multor luni că povestea se spune în mai multe feluri și nu mereu cu vocea. Că pentru a realiza un personaj reușit trebuie să-i cunoști caracterul mai întâi și să pornești de la acesta. Că pentru un minut de animație ai nevoie de muuultă răbdare și atenție la detalii. La fel și pentru parcurgerea acestei expoziții. Și-am încălecat pe-o șa și v-am spus povestea așa.” (Valentina Bâcu, manager cultural Muzeul la cutie)
Muzeul la cutie este însoțit și de ateliere de introducere în arta animației, care se vor desfășura la Casa Memorială ANTON PANN (Strada Anton Pann 20) în zilele de:
7 iunie, 11.00 – 12.30 / 12.30 – 14.00 și 14 iunie, 11.00 – 12.30 / 12.30 – 14.00
Atelier de povești animate
Un atelier în care vom pune creionul să deseneze, mintea să imagineze, iar praxinoscopul să pună în mișcare povestea născocită.
Participanții vor fi plimbați prin lumea jocului, desenului și a animației de Beatrice Iordan, educator muzeal la MNȚR.
Atelierul este gratuit, în limita locurilor disponibile (numărul maxim de participanți/atelier este 10), cu înscrierea prealabilă și rezervarea locului pe adresa de e-mail: case.memoriale@mnlr.ro.
Recomandat copiilor peste 8 ani.