17 martie 2021 — Evenimente

Nichita Stănescu, frumos ca umbra unei idei | expoziție MNLR în Plaza România

Începând din 17 martie 2021, în Plaza România (Bd. Timișoara 26), Muzeul Național al Literaturii Române organizează o expoziție dedicată lui Nichita Stănescu, data inaugurării fiind legată de ziua debutului său în reviste literare.

Expoziția cuprinde fotografii din copilăria scriitorului și până la maturitate, versuri, citate și o cronologie a vieții acestuia.

Născut în 31 martie 1933, Nichita Stănescu este considerat, atât de critica literară, cât şi de publicul larg, drept unul dintre cei mai de seamă scriitori pe care i-a avut limba română, pe care el însuşi o numea „dumnezeiesc de frumoasă”. Laureat al Premiului Herder şi nominalizat la Premiul Nobel pentru Literatură (1980), Nichita Stănescu este, conform opiniei criticilor literari Alexandru Condeescu şi Eugen Simion, un poet de o amplitudine, profunzime şi intensitate remarcabile, făcând parte din categoria foarte rară a inventatorilor lingvistici şi poetici. „Nichita era un soi de mic bastion al credinţei în literatură şi în valoare”, afirma poetul Florin Iaru, care l-a cunoscut îndeaproape. A fost ales post-mortem membru al Academiei Române.

Pentru informații suplimentare, vă rugăm să sunați la 0736.598.451 sau să scrieți un mesaj la programe@mnlr.