12 mai 2023 — Evenimente

Noaptea Muzeelor la MNLR

Suntem bucuroși să vă anunțăm că, și în acest an, Muzeul Național al Literaturii Române participă la Noaptea Muzeelor. Cele șapte spații ale MNLR – expoziția din baza din strada Nicolae Crețulescu 8, expozițiile temporare din Calea Griviței 64-66 și cele cinci case memoriale ale scriitorilor Tudor Arghezi, George Bacovia, Anton Pann, Ion Minulescu și Liviu Rebreanu – vor fi deschise publicului și vă vor oferi diferite evenimente pentru toate vârstele și gusturile.

Pentru cei mici, am pregătit spectacolul Cum vă place, oferit de Teatrul Vienez pentru Copii, o întâlnire cu  adevărat specială cu scriitoarea Carmen Tiderle, tururi ghidate și ateliere realizate cu talent și pasiune de muzeografii MNLR.

Până la miezul nopții, va avea loc a XV-a ediție a Maratonului de Poezie și Jazz, în cadrul căruia vor citi 15 poeți, însoțiți de momentele artistice susținute de Maria Răducanu, Nadia Trohin, Mircea Tiberian și Mike Godoroja & Blue Spirit.

Printre evenimentele pe care vi le-am pregătit de cu seară până noaptea târziu sunt concerte de jazz, de muzică tradițională reinterpretată și de muzică clasică, lecturi publice de poezie, un dialog fascinant despre ceasuri, actorie și regie și o întâlnire de la miezul nopții – Miez de noapte cu miez de înțeles – cu Ovidiu Lipan Țăndărică.

La mansarda MNLR (strada Nicolae Crețulescu 8), vă așteptăm să vizitați expoziția „Tensiunea de suprafață” a artiștilor 2META+ (Maria Manolescu, Romelo Pervolovici, Radu Pervolovici). Expoziția propune o reflecție asupra uneia dintre temele abordate de grupul 2META+ de-a lungul timpului: apa și tensiunea de suprafață. Proiectul pornește de la o caracteristică fizică a apei, privită ca interfață cu un alt mediu și ajunge să dezvolte efectul unei forțe interioare la suprafața apei. De aici multitudinea de interfețe abordate în acest context: între concret și abstract, între real și metareal/virtual, între construcție și deconstrucție, interior și exterior. Pictura, sculptura, arhitectura, video-instalațiile sunt alternate pentru a obține o continuitate între discursurile diferitelor medii. Tensiunea de suprafață este văzută ca o metaforă care ține împreună toate aceste discursuri, de la medii tradiționale la cele digitale.

Un moment special îl constituie lansarea audioghidului în limba spaniolă a expoziției de bază a MNLR, realizat în colaborare cu Institutul Cervantes, Radio România și Teatrul Radiofonic.

Intrarea este liberă, în limita locurilor disponibile!

_____________________________________________

Vizitarea Caselor memoriale ale MNLR, a expozițiilor temporare din Calea Griviței 64-66, a expoziției de bază din Strada Nicolae Crețulescu 8, precum și intrarea la toate evenimentele organizate de Noaptea Muzeelor sunt gratuite.

 

■ Program de vizitare:

Expoziția de bază a MNLR  din Str. Nicolae Crețulescu 8: 10.00 – 23.30

Sediul MNLR din Calea Griviței 64-66: 10.00 – 22.00

Casele memoriale ale MNLR: 10.00 – 22.00

 

Parteneri: APLER, Euro CulturArt, Programul CATENA pentru artă, Institutul Cervantes, Radio România, Teatrul Radiofonic, Institutul Yunus Emre, Cercetașii României

Parteneri media: Radio România Cultural, Agerpres, Zile și Nopți, Agenția de carte, revista Observator cultural, revista Contemporanul, Radio Trinitas, Iqool, Modernism, Ficțiunea OPT m, Ordinea Zilei, revista Familia

 

Programul evenimentelor de la sediul MNLR din strada Nicolae Crețulescu 8

17.00 – 18.00

Ceainăria MNLR, Strada Nicolae Crețulescu 8

Noaptea începe de cu seară cu Carmen Tiderle!

Nu este o seară oarecare, dragi părinți, ci una incendiară, interactivă, incredibilă! Cei care o cunosc deja pe Carmen știu despre ce vorbim. Așa că ieșiți seara în oraș cu cei mici și bucurați-vă de poezii scrise cu mult talent!

17.00 – 18.00

Sala Perpessicius, Strada Nicolae Crețulescu 8

Vă invităm la CAR!

Un format inedit în care vom vorbi despre ceasuri, actorie și regie, de unde și acronimul întâlnirii

cu Constantin Dinulescu și Radu Băieșu.

18.00 – 19.00

Sala Perpessicius, sStrada Nicolae Crețulescu 8

Lansarea audioghidului MNLR în limba spaniolă

Eveniment organizat în parteneriat cu Institutul Cervantes din București, Radio România și Teatrul Radiofonic

Audioghidul conține 107 înregistrări, ce reprezintă povești ale diferitelor obiecte, manuscrise, fotografii expuse în cadrul expoziției de bază din strada Nicolae Crețulescu 8, aspecte mai puțin cunoscute din viața și despre opera autorilor români, precum și fragmente literare traduse în limba spaniolă, cum ar fi poeziile „Luceafărul”, „Odă (în metru antic)” și „La steaua” de Mihai Eminescu, „Flori de mucigai” de Tudor Arghezi, „A șasea elegie” de Nichita Stănescu, „Lacustră” de George Bacovia, „Din ceas dedus…” de Ion Barbu, „Eu nu strivesc corola de minuni a lumii” de Lucian Blaga, „Crusta” de Gellu Naum, precum și fragmente din proza lui Mihail Sadoveanu, („Baltagul”) Mircea Eliade („Noaptea de Sânziene”), M. Blecher („Întâmplări din irealitatea imediată”), dar și din teatrul lui Eugen Ionescu.

Textul principal al audioghidului a fost tradus de Rafael Pisot, profesor la Institutul Cervantes, iar lectura este semnată de Jorge Jiménez-Zumalacarregui Álvarez, directorul Institutului Cervantes.

Înregistrările au fost realizate în studioul Radio România și cu sprijinul Teatrului Radiofonic de către echipa formată din Attila Vizauer, Mihnea Chelaru și Bogdan Golovei.

18.00 – 19.00

Mansarda MNLR, strada Nicolae Crețulescu 8

„Cum vă place” – spectacol de teatru oferit de copiii din cadrul trupei Teatrului Vienez pentru copii

Orlando se plânge servitorului său, Adam, că fratele său mai mare, Oliver, îi refuză orice educație și partea sa de moștenire – și asta împotriva voinței tatălui lor mort, Sir Roland de Boys. Dar nu numai atât: Oliver plănuiește chiar să scape de Orlando și organizează o luptă cu temutul luptător Charles. Acesta din urmă sosește cu vești de la curtea ducelui. El raportează că ducele de drept a fost exilat de propriul său frate Frederic și a fost forțat să se retragă în Pădurea Arden împreună cu suita sa. Cu toate acestea, Rosalinda, fiica ducelui înlăturat, a fost lăsată să rămână la curte.

Piesa nu va trece fără o oarecare confuzie și derută înainte ca totul să se rezolve – asta vă vom dezvălui noi.

18.30 – 20.30

Sala Perpessicius, strada Nicolae Crețulescu 8

Despre înserare și noapte: lecturi de poezie & proză

Pentru ediția din acest an, am ales tema înserării și a nopții, așa cum se reflectă ea în poezia și proza invitaților noștri.

Invitați: Nora Iuga, Cosmin Perța, Alina Purcaru, Ana Donţu

19.30 – 20.30

Mansarda MNLR, strada Nicolae Crețulescu 8

Recital & Oră deschisă de teatru cu Adriana Trandafir

Adriana Trandafir, acel Om care captează energia de la soare și îi încarcă pe toți din jurul său cu ea, vă invită la un recital și o oră deschisă de teatru, interactivitate, amuzament, seriozitate.

20.30 – 21.00

Sala Perpessicius, strada Nicolae Crețulescu 8

Poveste’mpreună

Concert de muzică tradițională reinterpretată

Uimiți și înfiorați de stranietatea doinei, cercetătorii au încercat să-i parcurgă drumul invers, dinspre vărsare spre izvor. De unde vine doina? Cum o fi arătat acum sute de ani? Drumul ei se oprește aici? Iat-o, în seara asta, interpretată de Doina Lavric-Parghel și reinterpretată de Alina Ciolca.

19.30 – 22.30

Vizitează muzeul în stil actoricesc

Expoziția de bază a MNLR, Strada Nicolae Crețulescu 8

Fiecare nivel al expoziției de bază se va transforma în scena pe care actorii Magda Condurache, Daniel Tudor, Virginia Vasilescu, Cosmin-Mircea Crețu vor întâmpina publicul cu o selecție de fragmente din literatura română.

21.00 – 24.00

Grădina MNLR, Strada Nicolae Crețulescu 8

Maratonul de Poezie și Jazz, ediția a XV-a, difuzat în direct de Radio România Cultural. Evenimentul celebrează Noaptea Europeană a Muzeelor.

15  poeți și poete, nume importante din generații și geografii literare diferite, vor susține lecturi publice de câte 7 minute. Sunt invitate 7 poete – Cătălina Bălan, Diana Iepure, Cătălina Matei, Oana Cătălina Ninu, Alina Purcaru, Ioana Iuna Șerban, Gabriela Toma – alături de 8 poeți – Ioan Matiuț, Ciprian Măceșaru, Bogdan O. Popescu, Iulian Tănase, Răzvan Țupa, Adrian Suciu, Robert Șerban și Pavel Șușară.

Vor susține recitaluri câteva dintre cele mai importante și mai autentice nume ale blues-ului și jazz-ului contemporan românesc: Maria Răducanu, Nadia Trohin, Mircea Tiberian și Mike Godoroja & Blue Spirit. Amfitrionii Maratonului sunt Dan Mircea Cipariu și Ioan Cristescu. Art director: Mihai Zgondoiu. Producător: Anamaria Spătaru.

Organizatorii Maratonului de Poezie și Jazz sunt Primăria Municipiului București prin Muzeul Național al Literaturii Române din București, APLER (Asociația Publicațiilor Literare și Editurilor din România) și asociația Euro CulturArt. Sponsor: Catena prin programul Catena pentru Artă. Coproducător: Radio România Cultural.

AgențiadeCarte.ro este partenerul media al evenimentului.

00.00

Mansarda MNLR, Strada Nicolae Crețulescu 8

Miez de noapte cu miez de înțeles

Invitatul special de la miezul nopții: Ovidiu Lipan Țăndărică

La demisolul expoziției de bază a MNLR (Strada Nicolae Crețulescu 8, vă așteptăm să vizitați expoziția „Remember Mircea Nedelciu”, unde veți regăsi obiecte, fotografii și documente ale scriitorului. Coordonator proiect expozițional: Iuliana Miu.

Programul evenimentelor de la sediul MNLR din  Calea Griviței 64-66

Sala „Petru Creția”

În cadrul Expoziției multidisciplinare ,,Istanbulul cum nu l-ați visat vreodată”

15.30 – 16.00: Concert Alina Horez

 

Programul evenimentelor la Casele memoriale ale MNLR

13.00 – 15.00

Casa Memorială „Tudor Arghezi – Mărțișor”

Strada Mărțișor 26, sector 4, București

„De ce îl iubim pe Arghezi?”

În cadrul evenimentului anual Noaptea Muzeelor, vă invităm la Casa Memorială „Tudor Arghezi – Mărțișor” să descoperim „De ce îl iubim pe Arghezi?”. Este vorba despre un spectacol de muzică clasică și poezie pregătit special pentru această ocazie de ansamblul „Muzica Viva”. Pianul și violoncelul vor răsuna în grădina Mărțișorului, vrăjite de doi muzicieni, profesioniști desăvârșiți: Andreea Butnaru și Florin Mitrea, ambii având un palmares impresionant de premii naționale și internaționale și implicându-se activ în educarea noilor generații de muzicieni. Poeziile argheziene vor fi recitate și trăite de două spirite înrudite prin artă și căsătorie: Ioana Calotă-Philippide, actriță a Teatrului Nottara, cu zeci de roluri la activ, în teatru și în film, interpretate cu pasiune și cu un deosebit talent, și Alexandru Philippide, care a moștenit de la bunicul său, poetul Alexandru Philippide, nu doar numele, ci și o mare sensibilitate artistică. Este un program relaxant a cărei calitate o garantează atât alegerile muzicale și literare, cât și profesionalismul și talentul membrilor ansamblului „Muzica Viva”.

Intrarea la eveniment și vizitarea ulterioară a casei sunt gratuite. De asemenea, în intervalul 17.00 – 22.00 intrarea în Casa Memorială „Tudor Arghezi-Mărțișor” este gratuită. Casa Memorială „Tudor Arghezi – Mărțișor” va putea fi vizitată până la ora 22.00.

***

14.00 – 16.00

Casa memorială „George și Agatha Bacovia”

Strada George Bacovia 63, sector 4, Bucureşti

Tururi ghidate interactive și ateliere de scriere creativă:  Poeme într-un vers

La Casa memorială „George și Agatha Bacovia”, venim și în întâmpinarea celor mai mici vizitatori prin intermediul unor tururi ghidate și al unor ateliere de scriere creativă: „A fost odată… va fi odată…”.

Casa Memorială „George și Agatha Bacovia”, imobil în care a locuit poetul George Bacovia în perioada 1933-1957, a devenit casă memorială în anul 1966. Din anul 1933, Bacovia s-a stabilit la București împreună cu soția sa, Agatha Grigorescu Bacovia, și cu unicul lor fiu, Gabriel, într-o casă modestă de pe Strada Frăsinetului. Pe la începutul secolului XX, zona aparținea Comunei Șerban Vodă, fiind situată în suburbia Bucureștiului. Casa a fost construită cu ajutorul unui împrumut al soției, obținut de la Casa Corpului Didactic, Agatha fiind chiar diriginte de șantier. Casa a devenit muzeu, încă din anul 1958, la un an după moartea poetului, datorită Agathei. Tot atunci s-a schimbat și numele străzii, care se numea Frăsinetului. Abia în anul 1966 s-a obținut etatizarea și titlul de Muzeul Memorial George Bacovia. Casa păstrează o atmosferă autentică, care ne duce cu gândul la perioada în care soții Bacovia au locuit aici. Vizitatorii pot admira obiectele personale ale familiei (piese de mobilier, documente, manuscrise, fotografii), dar și grădina plină de flori, amintind de pasiunea Agathei pentru ele, totodată și de o perioadă istorică bogată în curente, semnificații și interferențe culturale.

Îl vom redescoperi împreună pe George Bacovia, dintr-o altă perspectivă, a poeziilor mai puțin cunoscute publicului. Ne dorim ca lectura să devină un punct de pornire, o deschidere, o iniţiere a oricărui cititor într-un domeniu al sensibilității și imaginației.

!? Știai că la Casa Memorială George și Agatha Bacovia poți vedea unul dintre puținele obiecte aduse din casa părintească și care îi oferea poetului o poartă spre alte lumi? Descoperă-l și tu!

Casa Memorială „George și Agatha Bacovia” va putea fi vizitată până la ora 22.00.

***

17.00 – 19.00

Casa Memorială „Anton Pann”

Str. Anton Pann 20, sector 3, București

Ateliere pentru copii

Între 17.00 – 19.00 muzeul se adresează în mod special copiilor, invitându-i să participe la două ateliere cu tematică diferită, susținute de asociația „Opus”:

■ Atelier de vioară, în care Natalia Pancec, şef de partidă Vioara I în Orchestra Filarmonicii

„George Enescu” din Bucureşti, îi va iniţia pe cei prezenţi în arta cântatului la vioară, de la elemente de tehnică specifice mâinii stângi şi de arcuș şi până la exemple ilustrând evantaiul expresiv al acestui instrument.

■ Ateliere de arhitectură şi pictură pentru copii, cu tematică legată de proiectul „Case de muzicieni”, activități propuse de Andrei Mărgulescu, arhitect şi fotograf, prin MAM Studio (www.casedemuzicieni.ro).

Casa Memorială „Anton Pann”, situată pe Strada Anton Pann 20, se numără printre clădirile care evocă Bucureștiul altui veac. Casa a devenit muzeu memorial în anul 2018 și reflectă personalitatea celui care i-a fost proprietar, Anton Pann, profesor de muzică ecleziastică, scriitor, folclorist, tipograf, un erudit care „trebuie de-abia descoperit”, așa cum afirma Tudor Arghezi. Muzeul oferă o viziune modernă asupra „lumii lui Anton Pann”, o lume a Bucureștiului de secol XIX; este un muzeu interactiv care dispune de o colecție de instrumente muzicale reprezentative pentru epoca fanariotă, cinematografie de secol XIX, cu benzi desenate, inspirate din Năzdrăvăniile lui Nastratin Hogea, precum și o trăsură care „călătorește” împreună cu vizitatorii prin viața lui Anton Pann.

Casa Memorială „Anton Pann” va putea fi vizitată până la ora 22.00.

***

17.00 – 22.00

Casa Memorială „Ion Minulescu și Claudia Millian”

Bulevardul Gheorghe Marinescu nr. 19, etaj 2, ap. 12, interfon 12, sector 5, București

În fosta lui casă din cartierul Cotroceni, azi Casa Memorială Ion Minulescu – Claudia Millian, Ion Minulescu era în permanență înconjurat, atât la propriu, cât și la figurat, de prieteni. Alături de soția sa, Claudia Millian, scriitoare de succes în epocă și un talentat artist plastic, era gazda perfectă pentru cei care le treceau aproape zilnic pragul. Mari amatori de veselie și voie bună, de conversații cu prietenii, Minuleștii îi tratau pe invitații lor, pe lângă discuțiile spumoase al căror amfitrion era Minulescu, cu prăjituri făcute de Claudia și cu lichiorul preparat personal de către conu’ Minu, lichior botezat de către scriitor „De vorbă cu cine-mi place. Poem lichid distilat de Ion Minulescu”. Când amicii nu veneau în vizită, aceștia erau oricum prezenți prin cele peste o sută de tablouri și sculpturi din apartamentul său, multe dintre ele fiind semnate de prieteni foarte apropiați ai scriitorului, mari artiști din istoria artelor plastice de la noi și nu numai. Minuleștii au fost o familie de artiști care a trăit într-un mediu artistic deosebit.

17.00 – 22.00

Casa Memorială „Liviu Rebreanu și Fanny Liviu Rebreanu”

Bulevardul Gheorghe Marinescu nr. 19, etaj 2, ap. 11, interfon 11/12, sector 5, București

Casa Memorială „Liviu Rebreanu și Fanny Liviu Rebreanu” este, practic, un muzeu de artă plastică în care se regăsesc aproape mari pictori și sculptori, cum ar fi Theodor Pallady, Jean Steriadi, Camil Ressu, Iosif Iser, Nicolae Dărăscu, Oscar Han, Ion Jalea ș.a. În afară de colecția impresionantă de artă plastică, patrimoniul casei conține și obiecte, acte, manuscrise, corespondență, costume populare, icoane, mobilier de colecție (Biedermeier, „Székely şi Réti” etc.), lăzi de zestre, ceramică. Casa ne prezintă diverse aspecte ale vieții familiei Rebreanu, unele mai cunoscute (faptul că Rebreanu era un mare consumator de cafea și de tutun, pasiunea pentru scris și citit, dragostea, adorația și răsfățul de care au avut parte Fanny și Puia din partea lui Liviu Rebreanu) și alte aspecte mai puțin știute (faptul că Rebreanu era un gospodar desăvârșit, era pasionat de grădinărit, vânătoare și de mașini, colecționa icoane tradiționale din Transilvania). Multe din obiectele de aici ne relevă inclusiv procesul creator, sursele de inspirație, obiceiurile, stilul și orarul de lucru al lui Liviu Rebreanu (ex: biroul și instrumentele de scris, colecția de ibrice pentru cafea, schița casei lui Ion al Glanetașului ș.a.).

Casele Memoriale „Ion Minulescu și Claudia Millian” și „Liviu Rebreanu și Fanny Liviu Rebreanu” vor putea fi vizitate până la ora 22.00.