22 noiembrie 2017 — Uncategorized

Noi apariții ale Editurii Muzeul Literaturii Române @ Gaudeamus 2017

Ca în fiecare an, Editura Muzeul Literaturii Române propune, mai cu seamă publicului specializat, lucrări filologice de înaltă ținută, aparținând atât scriitorilor, criticilor și teoreticienilor literari consacrați, cât și cercetătorilor tineri. La ediția aceasta a Târgului Internațional de Carte „Gaudeamus”, 22-26 noiembrie 2017, Editura MLR participă cu următoarele noutăți:

 • Publicația Caietele Avangardei revine cu un nou număr (10), coordonat, ca întotdeauna, de profesorul Ion Pop și dedicat suprarealismului românesc (1940-1947) – Gellu Naum, Gherasim Luca și D. Trost. Dintre colaboratorii acestei ediții, îi amintim pe: Simona Popescu, Petre Răileanu, Giovanni Rotiroti, Marieva Ionescu, Monique Yaari, Emanuel Modoc.
 • Revista de tradiție a MNLR, Manuscriptum, a pregătit un număr special, epistolar, ce reunește scrisori inedite ale unor nume precum: Hortensia Papadat-Bengescu, Ion Caraion, Sașa Pană, Perpessicius, Geo Bogza sau Dan Deșliu. Ca întotdeauna, fragmente de corespondență intimă ori profesională dezvăluie elemente mai puțin cunoscute despre viața și opera scriitorilor.
 • Colecția bibliofilă de „Opere fundamentale”, editată sub sigla Academiei Română de către Fundația Națională pentru Știință și Artă în parteneriat cu Muzeul Național al Literaturii Române, continuă, de asemenea, cu o serie de titluri-eveniment: Titu Maiorescu – Jurnal II (1883-1889) & III (1890-1897),text stabilit, traducere și comentarii de Ana-Maria Dascălu și Bogdan Mihai Dascălu; Mihail Kogălniceanu – Opere. Scrieri literare. Scrieri culturale (2 vol.); Ioan Slavici – Opere XI. Publicistică social-politică; Max Blecher – Opere complete, ediție îngrijită de Doris Mironescu ș.a.
 • Cu prilejul colocviului internațional itinerant Ipostaze ale interculturalității în viața și opera lui Panait Istrati organizat de MNLR în octombrie anul acesta, publicăm și un album Panait Istrati (ediție bilingvă, română-franceză), într-o formulă grafică elegantă.
 • Ana Selejan, cercetătoare recunoscută mai ales pentru studiile sale asupra perioadei realist-socialiste, își lansează un nou volum, Literatură mare. Literatură mică. Articole și studii literare, care glosează o serie de studii susținute public în diverse conferințe și cărora li se adaugă și câteva texte inedite, ce pun în discuție momente-cheie ale istoriei literaturii române: de la operele și contextul cultural al perioadei pașoptiste și până la analize dedicate lui Emil Cioran, Radu Gyr, Vintilă Horia, Lucian Blaga, Tudor Arghezi sau Petru Dumitriu.
 • În seria de titluri editate de Muzeul Naţional al Literaturii Române şi dedicate Centenarului Marii Uniri, 2018, se înscrie volumul Politica externă a României (1937) de Nicolae Titulescu, publicat în parteneriat cu Fundația Europeană Titulescu.
 • Colecției de corespondență inedită „Postscriptum” i se adaugă volumul Haimanaua Singurătate. Epistole inedite. 1979-1988 de Aurel Dumitrașcu și Lucian Vasiliu, într-o ediție ilustrată de Ion Truică și conținând câteva fotografii mai puțin cunoscute ale celor doi și nu numai, din perioada amintită.
 • În seria de autor Virgil Tănase a apărut un nou roman, Moartea care vine, pleacă și iar vine, ce se va lansa la târg în prezența scriitorului.

Vă așteptăm așadar la standul Editurii Muzeul Literaturii Române (nivel 3.20, stand 105) pentru mai multe noutăți editoriale, dar și pentru evenimentele de lansare unde cititorii au ocazia de a se întâlni cu profesori, critici literari și scriitori preferați!

Programul lansărilor

 • Vineri, 24 noiembrie
  Ora 17:00
  Revista Caietele Avangardei #10
  Invitați: Ion Pop, Simona Popescu, Paul Cernat, Vasile Mihalache
  Moderator: Iuliana Miu● Sâmbătă, 25 noiembrie
  Ora 12:00
  Nicolae Titulescu – Politica externă a României.1937
  Invitați: Adrian Năstase, Răzvan Theodorescu, Dumitru Preda, Ioan Es. Pop
  Moderator: Ioan Cristescu

  Ora 13:00
  Ana Selejan – Literatură mare, literatură mică. Articole și studii literare
  Invitați: Ana Selejan, Alex. Ștefănescu
  Moderator: Anița Grigoriu

  Ora 15:00
  Prezentarea celor mai recente volume din seria de „Opere fundamentale” a Academiei Române, editate de FNSA & MNLR
  Invitați: Eugen Simion, Mircea Martin, Răzvan Theodorescu
  Moderator: Ioan Cristescu

  Ora 16:00
  Virgil Tănase – Moartea care vine, pleacă și iar vine (roman jandarm)
  Invitați: Virgil Tănase, Eugen Simion, Nicolae Bîrna, Bogdan Crețu
  Moderator: Eugenia Țarălungă

  Ora 17:00
  Lucian Vasiliu / Aurel Dumitrașcu – Haimanaua Singurătate. Epistole inedite, 1979-1988
  Invitați: Lucian Vasiliu, Lucian Vasilescu, Vasile Spiridon, Radu Voinescu
  Moderator: Ioan Es. Pop

  Duminică, 26 noiembrie
  Ora 13:00
  Revista Manuscriptum 1/2017
  Invitați: Ion Bogdan Lefter, V. Râpeanu, Loredana Voicilă, Iuliana Dumitru, Luana Stroe, Anița Grigoriu, Mihaela Stanciu
  Moderator: Cosmin Ciotloș

  Ora 14:00
  Lucia Postelnicu Pop – Cărțile Estului (vol. II)
  Invitați: Lucia Postelnicu Pop, Cristian Pantelimon, Corina Bistriceanu
  Moderator: Radu Băieșu
  _____________

Toate acestea, dar și multe altele, vă invităm să le descoperiți la standul muzeului de la Gaudeamus, pe site-ul editurii (edituramnlr.ro) sau pe pagina noastră de FB (facebook.com/edituramlr2017).

Volumele noastre se găsesc, de asemenea, în librăria expoziției de bază din Str. Nicolae Crețulescu 8 sau la sediul administrativ al MNLR, în Calea Griviței 64-66.

Tel.: +4021 2125846
E-mail: relatiipublice@mnlr.ro

Galerie Foto