8 mai 2021 — Uncategorized

„Nopțile albe ale POEZIEI” cu Ioana Crăciunescu | Nina Cassian

Actrița și poeta Ioana Crăciunescu recită din versurile Ninei Cassian în cadrul proiectului „Nopțile albe ale POEZIEI”. Deloc întâmplător, căci admirație a existat din partea amândurora.

Poetă, traducătoare şi eseistă, Nina Cassian s-a născut la 27 noiembrie 1924. La naştere, se numea Renée-Annie Cassian-Mătăsaru. În 1940, Tudor Arghezi îi spunea sentenţios: „Talent incontestabil!“, după ce îi citise un caiet de versuri. Poeta a iubit și a fost iubită, a creat non-stop, s-a bucurat de recunoaștere, dar a și avut parte de marginalizări, frecvent.

Prima sa poezie publicată în ziarul „România liberă“ în 1945 avea un titlu teribilist pentru o poezie de debut: „Am fost un poet decadent“. Primul volum, „La scara 1/1“, apărut în anul 1948, a fost atacat vehement, fiind considerat un exemplu de „poezie decadentă“. A început să publice versuri realist-socialiste, dând dovadă de o neaşteptată obedienţă, iar apoi s-a izolat într-o fermecătoare literatură pentru copii.

După ce a rămas în America, în 1985, cărțile i-au fost interzise și retrase din biblioteci, până la căderea regimului comunist. Poeta a murit la 14 aprilie 2014.

Urmăriți „Nopțile albe ale POEZIEI” aici: