27 martie 2024 — Evenimente

Observator Lyceum. Andreea Răsuceanu în dialog cu tinerii cititori

Vineri, 29 martie 2024, începând cu ora 18:30, vă invităm la Muzeul Național al Literaturii Române (str. Nicolae Crețulescu 8) la o întâlnire cu scriitoarea Andreea Răsuceanu, autoare a romanului Linia Kármán (Editura Polirom, 2023)

Linia Kármán poate fi citit ca roman al rădăcinilor sau, de ce nu, ca roman al dezrădăcinării. Pretextul narativ de la care pornește cartea este întoarcerea în țară a unei adolescente, Iana, care face o călătorie încărcată de semnificații nu doar pentru ea, ci și pentru naratoarea care o va însoți, ieșind astfel din rutina unei existențe care se împarte între jobul extrem de solicitant și relația neconvingătoare cu M.“ (Adrian Jicu)

Andreea RĂSUCEANU este prozatoare și critic literar. Este autoarea romanului Vântul, duhul, suflarea (2020), pentru care a primit Premiul Academiei Române pentru proză (2022), Premiul Uniunii Scriitorilor din România pentru proză (2021), premiul Scriitorul lunii februarie (Gala Scriitorii Anului, 2021), Premiul pentru proză al Uniunii Scriitorilor din România, filiala Dobrogea și nominalizări la Premiile revistei Observator cultural, Premiile „Sofia Nădejde“ și Premiul Național de Proză Ziarul de Iași. Romanul s-a aflat pe lista scurtă la Premiul Uniunii Europene pentru Literatură (2022) și a apărut în spaniolă, la Editorial Confluencias (2022) și în bulgară, la ICU Publishing (2023). O formă de viață necunoscută (2018, 2022) a primit Premiul pentru proză al revistei Ateneu (2019) și premiul Scriitorul lunii ianuarie (2019), decernat de Uniunea Scriitorilor din România. Romanul a apărut și în traducere franceză, la editura Nouvel Attila-Seuil (2023).

Observator Lyceum e un proiect inițiat de revista Observator cultural în parteneriat cu Muzeul Național al Literaturii Române și cu Librăriile Cărturești cu scopul de a crea o platformă de comunicare între scriitori români contemporani și cititori aflați la început de drum.