14 noiembrie 2017 — Uncategorized

Observator Lyceum la MNLR: întâlnire cu Bogdan-Alexandru Stănescu

Vineri, 17 noiembrie, ora 18.00, va avea loc cea de-a doua ediție a întâlnirilor Observator Lyceum, avându-l ca invitat pe scriitorul Bogdan-Alexandru Stănescu. Proiectul este inițiat de revista Observator Cultural – cu sprijinul Muzeului Național al Literaturii Române – și a debutat în luna mai a acestui an, printr-un dialog cu scriitorul Octavian Soviany – laureat al primei ediții a Premiului Observator Lyceum – și sculptorul Mircea Roman (care a realizat trofeul Observator Lyceum 2017).

Scopul acestor întâlniri este de a crea o platformă de comunicare între scriitori români contemporani și cititori tineri, aflați la început de drum, din dorința de a-i apropia cât mai mult de literatura română și de a le cultiva pasiunea pentru lectură. La întâlniri participă elevi de la licee din București, unii dintre ei membri ai juriului care acordă Premiul Observator Lyceum pentru proză, inițiat în 2016 și decernat anual, în cadrul Galei Premiilor Observator Cultural (în 2016, câștigător a fost Octavian Soviany, pentru romanul Moartea lui Siegfried, Editura Cartea Românească, iar în 2017, Vlad Zografi, cu romanul Efectele secundare ale vieții, Editura Humanitas).

La cea de-a doua ediție a întâlnirilor Observator Lyceum, în dezbatere se va afla cel mai recent volum semnat de Bogdan-Alexandru Stănescu, Copilăria lui Kaspar Hauser, apărut anul acesta la Editura Polirom. Un bildungsroman atipic, Copilăria lui Kaspar Hauser este alcătuit din 12 povestiri cu același narator, fiind şi o reinterpretare a motivului literar al copilului crescut de lup. „Personajul meu îți arată lumea cu tot ce are ea, bun, rău, te trece prin tot felul de evenimente, prin care unii nu au avut norocul – sau ghinionul – de a trece.“ (Bogdan-Alexandru Stănescu)