23 mai 2018 — Evenimente

Observator Lyceum | Răzvan Petrescu

Observator cultural continuă seria de întîlniri între liceeni şi scriitori români, iniţiate în luna mai 2017, avînd-l ca invitat pentru ediția din luna aceasta a Observator Lyceum  pe Răzvan Petrescu, autorul volumului de proză scurtă Mandarina (Curtea Veche, 2017). Evenimentul va avea loc vineri, 25 mai, ora 18.30, la Muzeul Național al Literaturii Române (strada Nicolae Crețulescu nr. 8, București).

Invitaţii ediţiilor anterioare au fost: Octavian Sovianylaureatul Premiului Observator Lyceum, în 2016, pentru romanul Moartea lui Siegfried (Editura Cartea Românească), sculptorul Mircea Roman (cel care realizează trofeul Observator Lyceum), Bogdan-Alexandru Stănescu și Vlad Zografi (cîştigător al Premiului Observator Lyceum  pentru proză la Gala Premiilor Observator cultural 2017, pentru romanul Efectele secundare ale vieții, Editura Humanitas), Veronica D. Niculescu, autoarea romanului O vară cu Isidor (Editura Polirom, Colecția Junior – coordonată de Bogdan-Alexandru Stănescu –, 2017), Ana Maria Sandu, cu volumul Pereţi subţiri (Polirom, 2017).

La eveniment – organizat de revista Observator cultural și susținut de Muzeul Național al Literaturii Române – participă elevi de la licee din București, unii dintre ei membri ai juriului care acordă Premiul Observator Lyceum pentru proză, inițiat în 2016 și decernat anual, în cadrul Galei Premiilor Observator cultural.

În dezbatere se va afla volumul Mandarina (Polirom, 2017), cîştigător al Premiului pentru Proză la Gala Premiior Observator cultural2018 şi al Premiului Naţional de Proză acordat de Ziarul de Iaşi. „În cele nouăsprezece proze scurte (plus o Postfaţă (Ritualul senescenţei)), de dimensiuni variabile, de la foarte scurte la ample, temele abordate se situează în jurul experienţelor biografice (de viaţă şi profesionale) ale lui Răzvan Petrescu însuşi: medicină (autorul a profesat opt ani ca medic şi a renunţat la medicină în 1990), muzică (autorul e un fin cunoscător de muzică, în diferite genuri), redactor sau lector de carte (în prezent, Răzvan Petrescu e redactor de carte, după mulţi ani în domeniu), scriitor (o savuroasă şi amplă proză, Lectorul – presărată cu exemple copioase din manuscrise primite de editură şi date spre lectură – relatează aventurile profesionale ale unui lector cu vechime de «douăzeci şi doi de ani la o mare editură»)“, comentează Adina Diniţoiu, critic literar.

Răzvan PETRESCU (n. 20 septembrie 1956) este unul dintre cei mai apreciați prozatori, dramaturgi și editori români. A absolvit Facultatea de Medicină Generală „Carol Davila“ din București în 1982, dar a renunțat la medicină după opt ani de practică, astfel că din 1990 pînă în 1992 a fost redactor la revistele Cuvîntul și Amfiteatru, apoi la Editura Litera. A fost redactor la Editura Alfa (Grupul Editorial ALL), din 1994 pînă în 2002, şi director editorial la Editura Rosetti. Din 2004, este redactor la Curtea Veche Publishing. A debutat în 1986, în volumul colectiv Debut ’86 (Editura Cartea Românească). Au urmat volumele Grădina de vară(proză scurtă, Cartea Românească, 1989, Premiul Fundației „Liviu Rebreanu“), Eclipsa (1993, All, Premiul orașului Tîrgoviște pentru Cea mai bună carte de proză a anului), Într-o după-amiază de vineri (proză scurtă, Cartea Românească, 1997, Premiul Asociației Scriitorilor Profesioniști din România, ASPRO, Premiul pentru proză al Asociației Scriitorilor din București, Premiul Cartea Anului la Salonul Național de Carte de la Cluj, Foxtrot XX (metajurnal și publicistică, Cartea Românească, 2008, Premiul pentru Proză pe 2008, acordat de Radio România Cultural), Rubato (Curtea Veche Publishing, 2011), Variațiuni pe o temă de Vater-Puccini (Curtea Veche Publishing, interviuri în proză, 2013), Scrisori către Mihai (epistolar, Curtea Veche Publishing, 2014, nominalizat la  Gala Industriei de Carte din România „Bun de tipar“, 2015), Ursulețul lui Freud (critică ficțional-literară, Curtea Veche Publishing, 2015). A scris şi piese de teatru, pentru Farsa (Editura Unitext, 1994) a primit Premiul UNITER pentru Cea mai bună piesă de teatru a anului (1994), şi pentru Primăvara la bufet (Editura Expansion, 1995), Marele Premiu „Camil Petrescu“ la prima ediție a Concursului Național de Dramaturgie (1994) şi Premiul pentru Dramaturgie al Uniunii Scriitorilor.

Intrarea este liberă.