13 noiembrie 2019 — Aniversări și evocări

OMAGIU ADUS FILOZOFULUI ȘI ANTROPOLOGULUI MIGUEL LEÓN-PORTILLA

Pe 12 noiembrie 2019, la sediul MNLR din Calea Griviței 64-66, E.S. Guillermo Ordorica, ambasador al Mexicului în România, a susținut o conferință extraordinară despre culturile și imperiile prehispanice, precum și despre întâlnirea lui Moctezuma, cel de-al nouălea tlatoani (conducător) al Tenochtitlanului (zona centrală a Mexico City de astăzi), cu Hernán Cortés, conquistadorul de origine spaniolă. Îmbrățișarea celor doi reprezentanți, în momentul primei întâlniri, a fost reiterată, după 500 de ani, de către descendenții direcți ai lui Moctezuma și, respectiv, Cortes: Federico Acosta și Ascanio Pignatelli. Această întâlnire simbolică a avut loc pe 8 noiembrie 2019, la 500 de ani de la masacrul de la Templo Mayor, desfășurat în absența lui Cortes și sub conducerea lui Pedro de Alvarado.

Întreaga incursiune în istoria imperiului aztec a fost un pretext pentru a aduce în prim-plan opera lui Miguel-Leon Portilla, filozof și istoric mexican, expert recunoscut la nivel internațional în domeniul literaturii și culturii nahuatl.

În numeroasele sale lucrări de cercetare, Portilla a recuperat opera lui Bernardino de Sahagun, prima sursă istorică despre civilizația aztecă, a strâns și a organizat textele în care este reprezentată cucerirea din punctul de vedere al aztecilor, a tradus și a interpretat codexurile prehispanice.

Vă așteptăm la următoarele evenimente dedicate dialogului intercultural și valorificării patrimoniului cultural mondial!