4 octombrie 2019 — Apeluri

OPEN CALL | 1178? – GEST PENTRU EROI

Oficial, la Revoluție au murit 1178 de oameni, dar numărul nu este încă definitiv, multe dosare așteaptă și acum un verdict.

Proiectul 1178? – GEST PENTRU EROI, proiect la care Muzeul Național al Literaturii Române este partener, vrea să reunească artiști din toate domeniile într-un demers simbolic de rememorare, documentare și recunoștință.
Invităm 1178 de artiști să se alăture proiectului nostru făcând un gest pentru o persoană dispărută. O lucrare plastică, un fragment de text, o secvență cinematografică, o bucată muzicală sau orice contribuție personală la gestul nostru împotriva uitării.

Un gest artistic simplu și discret care să ne aducă aminte de cei dispăruți în decembrie 1989 și poate, din memoria colectivă.

Gesturile artistice vor fi reunite în format electronic și prezentate sub formă de proiecții (plasme, tablete, proiecții video) desfășurate simultan în perioada 17-22 decembrie 2019 la sediile partenerilor-gazdă: Galateca, TNB, ArCuB, MNLR Crețulescu, CNDB, Muzeul Național Cotroceni (TBC). Pagina web a proiectului (Work in Progress) va funcționa ca o arhivă-document a gesturilor și a eroilor cărora le sunt dedicate.

Proiectul este unul de tipul open call, iar organizatorii vor lansa şi o listă de invitaţi, personalităţi ale culturii noastre, din ţară şi din diaspora.

Proiectul este unul cultural şi de atitudine civică, fără implicare politică.

Organizatorii îşi rezervă dreptul de a respinge aplicaţiile care aduc prejudicii de imagine evenimentului, organizatorului şi partenerilor.

Parteneri: Asociația 21 Decembrie, UNARTE, UNITER, TNB, Muzeul Literaturii Române, Galeria Galateca, ArCuB, Uniunea Compozitorilor și Muzicologilor, Centrul Național al Dansului București, Muzeul Național Cotroceni (TBC).
Proiect inițiat de Uniunea Artiştilor Plastici-Filiala Grafică și realizat cu sprijinul tuturor instituțiilor partenere, cu implicarea pro bono a artiștilor și a echipei de proiect.

Formularul pentru participarea la proiect poate fi descărcat
https://uap.ro/en/formular-de-inscriere-online-in-proiectul-1178-gest-pentru-eroi/

Acesta, împreună cu lucrarea-gestul artistic se trimite către:
Anca Boeriu –ancagestpentrueroi@gmail.com // 0722 357 212
Ștefana Mărmureanu – stefana.1178@gmail.com // 0724 245 565
Termen limită pentru trimiterea aplicaţiei 30 noiembrie 2019.

Echipa de proiect este compusă din: Anca Boeriu, Ştefana Mărmureanu, Ariadna Ponta, Maxim Trikhanov, Alexandru Simion-Boeriu şi  Dragos Tudor.