20 noiembrie 2020 — Evenimente

Paul Celan, 100 de ani de la naștere

Luni, 23 noiembrie 2020, se împlinesc 100 de ani de la nașterea lui Paul Celan, pseudonimul literar al lui Paul Antschel, poet de limbă germană, considerat a fi unul dintre cei mai importanți poeți ai secolului XX, cel care a creat, după cum afirma George Steiner, într-un articol din 1984, „cea mai profundă, cea mai înnoitoare lirică din literatura occidentală a timpului nostru”.

Cu această ocazie, Muzeul Național al Literaturii Române vă propune să urmăriți, pe site-ul MNLR, pe pagina de Facebook MNLR, precum și pe platforma web multimedia culturaindirect.ro, o serie de intervenții concentrate pe opera și personalitatea poetului și traducătorului Paul Celan. Tot cu această ocazie, vă invităm să revedeți expoziția Paul Celan 100 – Printre cuvinte, realizată în parteneriat cu Ministerul Federal al Afacerilor Europene şi Internaţionale al Republicii Austria prin Forumul Cultural Austriac București și Departamentul de Limbi şi Literaturi Germanice al Universității din București.

Programul evenimentelor:

Ora 14.00 – Video-expoziția Celan 100 – Printre cuvinte

Ora 17.00Paul Celan, în înțelesul vorbei. Nora Iuga în dialog cu Iuliana Miu

Ora 19.00 – Prof. univ. dr. Gabriel Horațiu Decuble, director al Departamentului de Limbi și Literaturi Germanice la Universitatea din București, în dialog cu Luana Stroe despre biografia și opera lui Paul Celan

Ora 20.00 – Michael Finkenthal, scriitor și cercetător în domeniul ştiinţelor naturale la Universitatea Johns Hopkins, Baltimore, S.U.A., cu preocupări în sfera filosofiei existențiale și legătura acesteia cu avangarda literară a secolului XX, și prof. univ. dr. Ioan Cristescu, directorul MNLR, vor dezbate particularitățile operei celaniene prin intermediul platformei Zoom.

Paul Celan se naște în 23 noiembrie 1920, la Cernăuți, într-o familie de evrei germanofoni. Odată cu instaurarea terorii naziste în Bucovina, Celan va trăi experiența traumatizantă a  Holocaustului, care îi va marca iremediabil destinul. După ce supraviețuiește experienței concentraționare, în primăvara anului 1945, ajunge în București, unde va fi redactor al Editurii Cartea Rusă. Poetul Alfred Margul-Sperber devine mentorul tânărului Celan, iar în aceeași perioadă se leagă și prieteniile trainice cu Petre Solomon și Nina Cassian, dar și apropierea de grupul suprarealist. Paul Celan părăsește România, pentru totdeauna, la sfârșitul anului 1947, atunci când hotărăște să plece la Viena. Nu pentru foarte mult timp, pentru că, după șase luni, se va muta definitiv la Paris, unde, din 1959, va ocupa postul de lector de limba germană, la École Normale Supérieure.

Celan publică primul volum de versuri, Nisipul din urne, la Viena, în 1948; patru ani mai târziu apare Mac şi memorie, cartea care i-a adus recunoașterea criticii, urmată, rând pe rând, de volumele care l-au consacrat drept unul dintre cei mai importanţi poeţi ai secolului XX: Din prag în prag (1955), Gratii de vorbă (1959), Roza Nimănui (1963), Schimbare de suflu (1967) sau, postum, Ograda timpului (1976). De asemenea, va traduce în germană din operele unor scriitori ca Paul Valéry, Henri Michaux, René Char, Osip Mandelştam, precum şi prima carte franceză a lui Emil Cioran.

În 1958, Paul Celan primește Premiul Literar al Oraşului Bremen, iar în 1960, i se decernează și Premiul „Georg Büchner”, unul dintre cele mai importante premii literare ale Germaniei.