28 iunie 2021 — Proiecții de film

„Pe apă” | 2018 | Proiecții de film Kinedok la MNLR | joi, 1 iulie 2021

Vă invităm la a doua proiecție de film Kinedok în Grădina MNLR! Regizorul și scenograful filmului „Pe apă”, Goran Dević, a studiat dreptul, arheologia și filmul la Academia de Arte Dramatice, Universitatea din Zagreb. Filmografia sa include documentare multipremiate și scurtmetraje. Goran trăiește în Zagreb unde predă film documentar la Academia de Arte Dramatice.

Filmul ilustrează portretul unui fost oraș industrial, prezentat din perspectiva râului care traversează centrul orașului. În zilele noastre, râul este un spațiu de relaxare și distracție. O privire mai atentă asupra oamenilor care își petrec timpul pe malul râului scoate la iveală conflictele sociale ale unei țări în tranziție.

Imagine: Damian Nenadić
Montaj: Jan Klemsche, Vanja Siruček
Sunet: Martin Semenčić

Festivaluri și premii

DOK Leipzig, 2018 – Mențiune de onoare

Croatian Film Days 2019 – Cea mai bună cinematografie

UnderhillFest, Montenegro 2019 – Mențiunea specială a juriului

DocAviv, Tel Aviv International Documentary FF 2019

Freiburger film forum 2019

Liburnia Film Festival 2019 – Cea mai bună regie, cel mai bun design de sunet

DokuFest, Prizren 2019 – Mențiunea Specială a Juriului

Filmografie

„Imported Crows” (2004)

„I Have Nothing Nice to Say to You” (2005)

„Three” (2008)

„Happy Land” (2009)

„Don Juan: Excuse Me Miss” (2010)

Despre film, în Cineuropa: „Este o dovadă atât a umanității protagoniștilor, cât și a abilității cineastului de a o aduce în prim-plan și de a o contextualiza, trimițând o scrisoare de dragoste orașului natal. Această dragoste este, uneori, aspră, se îndoiește, fluctuează – dar e loială, dedicată, o dragoste care îmbrățișează și iartă.”

Parteneri media: Radio România Cultural, Agerpres, Zile și Nopți, Observator cultural, Agenția de Carte, Iqool, Contemporanul, Modernism.ro, Radio Trinitas, Ordinea zilei