17 septembrie 2021 — Conferințe

Petru Maior – 200 | Conferință și expoziție

Muzeul Național al Literaturii Române organizează luni, 20 septembrie 2021, ora 15.00, la sediul din Strada Nicolae Crețulescu 8, conferința Petru Maior și Școala Ardeleană, eveniment care marchează 200 de ani de la moartea istoricului, filologului, scriitorului și protopopului Petru Maior.

La eveniment vor lua cuvântul acad. Ioan-Aurel Pop, Președintele Academiei Române (intervenție video), acad. Eugen Simion, Președintele Secției Filologie și Literatură a Academiei Române, Directorul Institutului de Istorie și Teorie Literară „G. Călinescu” (intervenție video), Ion Mureșan, poet și publicist (intervenție video), Paul Cernat, critic și istoric literar, și prof. univ. dr. Ioan Cristescu, Directorul general al MNLR.

Participanţii la eveniment pot admira expoziţia dedicată Şcolii Ardelene şi lui Petru Maior, prezentată pe panourile exterioare situate pe faţada sediului MNLR din Strada Nicolae Creţulescu 8.

Evenimentele se înscriu într-un proiect amplu, dedicat reperelor culturale pentru promovarea identității românești, realizat de Muzeul Național al Literaturii Române, cu sprijinul Guvernului României.

Reprezentant de marcă al Școlii Ardelene, Petru Maior a publicat lucrări teologice, istorice – prin care a combătut afirmațiile tendențioase și nefondate ale unor istorici străini care contestau romanitatea și continuitatea neîntreruptă pe teritoriul vechii Dacii, lucrări de lingvistică – în care susține insistent că româna este urmașa nealterată de influențe străine a latinei populare. Pe lângă contribuțiile teoretice, scrierile sale au dus la dezvoltarea limbii literare, îmbogățind lexicul, definind și nuanțând sensuri. În 1791 a participat la elaborarea documentului Supplex Libellus Valachorum Transsilvaniae.

Datorită împrejurărilor favorabile, dar și abilităților sale, cărturarul a reușit să își publice cea mai mare parte a operei scrise în timpul vieții.