26 februarie 2023 — Evenimente

„Poezie și creație” #128 | Eugen Cristea și Loreta Popa

Invitat astăzi la „Poezie și creație” este Eugen Cristea, actor, scriitor, traducător, cantautor. Născut la 18 aprilie 1952, în București, Eugen Cristea a absolvit I.A.T.C. din București în anul 1976. Din acel moment până în 1980 a jucat la Teatrul Național din Timișoara. În 1980 a devenit angajat al Teatrului Național din București. Eugen Cristea face parte din garda veche a teatrului românesc. A urcat pe piedestalul popularităţii şi acolo a rămas până acum. Dar popularitatea nu se poate menţine cu un singur gen de roluri, de aceea Eugen Cristea a simţit că e de datoria lui să experimenteze, să înveţe, să acumuleze, să evolueze. A cântat la chitară, a tradus şi a scris cărţi. A jucat în piese de teatru independent, a compus, a regizat, a făcut parte din jurii încercând să ajute tinerele talente să se exprime, şi-a spus opinia de câte ori a fost chemat, a descreţit frunţi, a luminat chipuri.

„Teatrul este locul de pornire şi de întoarcere. Teatrul reuşeşte să trezească oamenii din coşmar. De aceea, aceştia continuă să vină la spectacole, să găsească acel ceva numit speranţă care să-i ajute să meargă mai departe. A simţi pe cineva aproape, a mai crede încă în valorile prieteniei, mie mi se pare un punct câştigat, mai ales că aşa cum spuneam nu demult, numărul prietenilor mei poate fi scris pe o jumătate de bilet de tramvai, rupt şi compostat. Sunt plin de energie pozitivă, în ciuda negativismului din jur. Vreau să muncesc, vreau să mai bucur nişte oameni”, afirmă Eugen Cristea. „Când tramvaiul culturii scârţâie din toate încheieturile nu poţi sta să faci semne de bun rămas cu batista. Nu… Îţi sufleci mânecile, îţi ridici fruntea şi sabia şi lupţi. Cu propriile tale puteri, dar lupţi”.

„Am fost la capătul pământului numai cu mintea. În copilărie și în adolescență prin intermediul lui Jules Verne. Cărțile lui erau fascinante. Și acum sunt niște ediții extraordinare, frumoase. Bravo, editurilor, care se gândesc la așa ceva! Din păcate, nu le cumpără nimeni. Mai am și acum «Nansen – Prin noapte și gheață”, o ediție cu copertă albastră. Fridtjof Nansen, unul dintre cei mai mari exploratori. A urmat Thor Heyerdahl, «Aku Aku și Secretul Insulei Paștelui», de altfel, toate expedițiile sale cu celebra expediție pe pluta Kon-Tiki. E drept că mi-aș dori să vizitez Insula Paștelui, pentru că acolo se întâmplă niște lucruri”, spune Eugen Cristea.

Concept video & Multimedia: Alex Ursu
Credit foto: Dan Vatamaniuc
Proiect coordonat și realizat de Loreta Popa

Urmăriți „Poezie și creație” aici:

Galerie Foto