16 aprilie 2023 — Evenimente

„Poezie și creație” #135 | Doina Lavric-Parghel și Loreta Popa

De sărbătoarea Învierii Domnului, niciun invitat nu putea fi mai potrivit pentru „Poezie și creație” decât interpreta de muzică veche Doina Lavric-Parghel.

De loc din Lișna, la jumătatea distanței dintre Dorohoi și Darabani, Doina Lavric-Parghel glăsuiește într-o limbă de o dulceață nemaivăzută. A venit la București, deoarece poveștile pe care le poartă cu sine aveau nevoie să fie împărtășite oamenilor, muzica pe care o cântă se cerea ascultată. A fost profesoară de limba română ani buni, a făcut naveta de la Suceava în satele din jur, mergând uneori pe jos, cale lungă. A învățat să cânte de la un cobzar bătrân și, nu întâmplător, destinul ei s-a împletit cu al unui alt bucovinean, pictorul Virgiliu Parghel, purtător de povești la rândul lui.

Doina Lavric-Parghel are un har primit de Sus, știe folosi cuvântul, știe povesti așa cum nu multă lume reușește. A înregistrat mult, a scotocit prin arhive și a reușit să aducă pe scenă, datorită experienței, culturii și sensibilității ei, cântecul autentic. De câte ori o asculți, ești purtat pe aripile nopții spre cerul plin cu stele, amețești de la mireasma fânului și a florilor. Glasul ei păstrează amintirea iernilor de-altădată, când zăpada era adevărată și iarna ținea mult, iar poveștile aveau rolul lor. „De Paște, casa era curată, primenită, oamenii erau și ei primeniți, și nu numai trupește, ci și sufletește. Se ținea cu strășnicie post de către toată lumea, numai copiii erau lăsați să bea puțin lapte sau să mănânce un ou, dacă pofteau. Nu țineau post aspru. Ce e drept, se și muncea mult. Oamenii aveau mereu câte ceva de făcut”, povestește Doina Lavric-Parghel.

Interpreta ne-a dăruit o variantă a unei legende a „Maicii Domnului căutându-și fiul”, pe care a descoperit-o într-o antologie găsită pe stradă, alcătuită de Simion Florea Marian, care cuprindea 80 de variante ale legendei din mai multe spații locuite de români. Multitudinea lor dovedește faptul că această legendă se spunea. De la învățătorul Alexandru Vasiliu din Tătăruși, Fălticeni, Doina Lavric-Parghel spune că are informația că legenda se rostea, odată, și în satul acestuia. Un sătean bătrân i-a mărturisit că, atunci când era copil, „un moșneag a spus povestea asta trei nopți la rând”. Așadar, legenda încă circula pe la 1830.

Hristos a înviat!

Filmare și montaj: Alex Ursu
Proiect coordonat și realizat de Loreta Popa
Urmăriți „Poezie și creație ” aici:

https://youtu.be/XetVIskBgdI

Galerie Foto