14 mai 2023 — Evenimente

„Poezie și creație” #139 | Ana Maria Bucura și Loreta Popa

Invitată astăzi la „Poezie și creație” este Ana Maria Bucura, care a lucrat câțiva ani ca fitting model la Chanel, fiind modelul pe corpul căruia celebrul designer Karl Lagerfeld realiza colecţia casei care a simbolizat întotdeauna eleganţa. Experienţa i-a prins bine, a învăţat ce înseamnă frumosul, ce înseamnă moda, cum se creează o haină, dar şi lucruri de viaţă, care au întărit-o şi care au pregătit-o pentru viitor. Gândește matur, responsabil, calculat, bine argumentat şi perfect echilibrat. Ana Maria Bucura a muncit din greu, este deşteaptă şi frumoasă. Povestea ei merită spusă tuturor, chiar şi pentru simplul motiv că reprezintă un model demn de urmat. „Am început să lucrez cu Casa Chanel din clipa în care am ajuns la Paris, însă numai pentru anumite lucruri mărunte. Erau prezentări pentru clienţi, pentru toate magazinele Chanel care veneau să cumpere colecţiile. După vreo opt luni, una dintre fete a rămas însărcinată, aşa că Chanel căuta o fată sau, cum spun eu, aveau nevoie de un alt umeraş şi aşa am ajuns să lucrez acolo o perioadă de trei ani… ”, mărturisește Ana Maria Bucura.

„Am lucrat cu un geniu, Karl Lagerfeld, care crea pe tine, lua o bucată de material şi realiza o rochie imediat. De acolo pleca ideea şi exista un anumit ritual pentru fiecare rochie. Sau idee. O aranja pe tine. Munca pentru haute-couture este mult mai grea. Karl Lagerfeld prefera fetele foarte slabe, chiar el a slăbit foarte mult, urmând o alimentaţie sănătoasă”.

„Moda este un domeniu dur, unde, ca peste tot, oamenii sunt individualişti, numai pentru ei. Munca la haute-couture este una titanică şi oamenii de acolo aproape că nu au viaţă personală. Sunt femei care nu au familii, care şi-au dedicat viaţa acestui lucru”, afirmă Ana Maria Bucura. Când stai la o răsuflare distanță de Kylie Minogue, Caroline de Monaco, Kirsten Dunst, Diane Kruger sau Nicole Kidman se poate numi că ești norocos. Asta a făcut Ana Maria Bucura o perioadă din viața ei, ca fitting model la Chanel, alături de Karl Lagerfeld.

A terminat Facultatea de Relaţii Internaţionale, dar nu ştie dacă i-a folosit la ceva. „Am terminat un Liceu de contabilitate şi, da, pot spune că sunt foarte calculată. Spuneam mereu: «Am câştigat atât, o părticică pun deoparte, o părticică cheltuiesc, o părticică pentru ce ştiam că am nevoie». Sunt Taur. Un Taur foarte încăpăţânat”. A învăţat franceza la Paris, a făcut un curs la Alliance française. „Citeam foarte mult, făceam exerciţii, fiindcă la şcoală făcusem rusă. Am prins un an de franceză la facultate, dar nu s-a prins de mine. Vorbind şi citind, am învăţat. Toată lumea de la Chanel îmi recomanda cărţi, îmi şi aducea. A fost o relaţie destul de apropiată, era plăcut. Îmi place enorm să citesc”, a încheiat Ana Maria Bucura.

Filmare și montaj: Alex Ursu
Proiect coordonat și realizat de Loreta Popa

Urmăriți „Poezie și creație” aici:

Galerie Foto