Glisează meniul stânga/dreapta
24 septembrie 2023 — Evenimente
Invitată astăzi la „Poezie și creație” este Alina Ciolcă, artistă care, alături de trupa GRAIU, a susținut concerte de trei ori la Muzeul Național al Literaturii Române numai anul acesta, având un real succes, mai ales în rândul celor tineri. Alina Ciolcă este, pe lângă un muzician profesionist, manager de proiect în domeniul achizițiilor. După studii este, de fapt, traducător-interpret-terminolog-politolog. Are un respect aparte pentru tradiție, autentic, ritual, lingvistică, grai viu, cultura și identitatea civilizațiilor despre care cântă.
A cercetat mult folclor afro-american, făcând parte dintr-o trupă de blues, Dusty Ride. Colegul din Dusty Ride și, mai târziu, din GRAIU, Adrian Chepa, i-a recomandat audiții de muzică tradițională aromână polifonică, sesizând și el elemente de cânt vocal și melodice comune cu acele cântări tradiționale afro-americane. A abordat două din dialectele (proto)românei – aromâna și daco-româna, și și-a autopropus și asumat provocarea de a găsi și cânta folclor și în alte dialecte, precum megleno-româna și istroromâna. Inspirația numelui GRAIU a venit un pic mai târziu. Modul în care abordează fiecare concert demonstrează faptul că este un cercetător atent, pasionat de adevăr și rădăcini. Oferă ascultătorului profunzimea și puterea muzicii ei, emoționându-l în mod neașteptat.
„Am reușit să am acces la înregistrări de teren de folclor megleno-român și istro-român. Am avut bucuria și privilegiul să iau contact cu oameni din comunitate, chiar cântăreți profesioniști. Astfel, tot ce am descoperit am pus împreună în acest proiect care astăzi poartă numele GRAIU. Sperăm să-l aducem pe scenele din țară, poate în viitor și pe cele din străinătate. Ne-am bucurat de prezența pe scene eclectice, așa cum este și scena Muzeului Național al Literaturii Române. E important să știm de unde venim de fapt, să cunoaștem și să înțelegem arhetipuri culturale primordiale pe care le regăsim în acest patrimoniu imateriale prin definiție și să conștientizăm că lumea nu începe cu noi. un act de rememorare al unui patrimoniu de muzici care nu au fost create în scopuri de divertisment. Practic, Graiu desemnează tocmai muzica tradițională regională (vocală mai ales) care corespunde graiului lingvistic, cu trăsăturile ei melodice, ritmice, cântul tradițional. Oamenii au nevoie să vadă, să audă și să simtă o poveste, nu doar produse culturale. Cred că e binevenit să cultivăm un anumit nivel de profunzime, într-o lume mereu pe fugă cu prea puțină dispoziție și timp pentru reflecție”, spune Alina Ciolcă.
Filmare și montaj: Dan Marinescu
Credit foto: Dan Marinescu
Proiect coordonat și realizat de Loreta Popa
Urmăriți „Poezie și creație” aici: