Glisează meniul stânga/dreapta
8 octombrie 2023 — Evenimente
Invitat la „Poezie și creație” astăzi este Vlad Maistorovici. Născut în 1985 la Ploieşti, a urmat cursurile Liceului de artă Carmen Sylva. La vârsta de 16 ani, recomandat de pianista Lory Wallfisch, a obținut o bursă la vestita Yehudi Menuhin School unde a studiat cu Natalia Boyarskaya.
Între 2002 și 2009 a studiat vioara cu Felix Andrievsky şi compoziţia cu Mark-Anthony Turnage și Jonathan Cole la Royal College of Music din Londra, iar în 2011 a obţinut diploma Master Soloist de la Haute Ecole de Musique Lausanne, la clasa lui Pierre Amoyal. Laureat al concursurilor internaţionale Tillett Trust şi Young Concert Artist Trust, Vlad Maistorovici a susţinut numeroase apariţii ca solist pe marile scene în Marea Britanie (Wigmore Hall, South Bank Centre), Franţa, Olanda, Belgia (Salle Flagey), Germania, Elveţia, Italia, Croaţia, România, Rusia, Israel, Statele Unite (Merkin Hall NY), Brazilia, precum și în compania unor ansambluri ca Orchestra de Cameră a Uniunii Europene, Orchestra de Cameră din Lausanne, South Bank Sinfonia din Londra, Orchestra de Cameră Radio Bucureşti.
Iubitor al repertoriului cameral, a avut privilegiul de a colabora de la o vârstă fragedă cu muzicieni de renume cum ar fi Pierre Amoyal, Dora Schwartzberg, Jeremy Menuhin, Ivry Gitlis, Gordan Nikolich. Vlad Maistorovici îmbină cu succes cariera concertistică și cea de compozitor, cu un repertoriu care se întinde de la Bach la Turnage, prin Enescu și Freddie Mercury. Compozițiile sale sunt interpretate de orchestre și artiști de talie mondială. În 2003 a fost distins cu Marele Premiu al Concursului Internațional George Enescu, ceea ce a confirmat talentul său manifestat încă din copilărie. Muzica sa a fost abordată și înregistrată de interpreţi și ansambluri renumite ca London Symphony Orchestra, London Philharmonic Orchestra, European Union Chamber Orchestra, Britten-Pears Orchestra, Orchestre des Jeunes de la Méditerranée, Orchestra Simfonică din Sao Paulo, South Bank Sinfonia, New European Ensemble Haga, Young European Strings Camerata Bruxelles, Sinfonia Cymru Cardiff, Lausanne Chamber Orchestra, Neue Oper Freiburg, Estonian Sinfonietta, și majoritatea orchestrelor din România. S-a perfecționat în compoziție cu Oliver Knussen, Colin Matthews și Magnus Lindberg la Festivalul de la Aldeburgh, Giaccomo Manzoni la Florența și Dan Dediu la UNMB, care i-a conferit titlul de Doctor în Muzică.
În 2012, Institutul Cultural Român de la Londra a deschis stagiunea cu un concert intitulat Night Music: the chamber works of Vlad Maistorovici. În 2014, proiectul a fost reluat cu video-mapping în cadrul Festivalului Internațional Amadeus de la Sibiu/Hermanstadt, sub directoratul lui Christian Badea. În 2015 a fondat vibrate!festival la Brașov, un eveniment internațional anual care explorează modalități de a împrospăta experiența ascultării muzicii clasice. Prilej de întâlniri unice ale artiștilor inovatori de talie internațională, festivalul se adresează unui segment larg al publicului prin programe eclectice și proiecte multidisciplinare în spații consacrate și alternative. Vlad Maistorovici predă cursuri la Academia Lilla din Stockolm, Școala Internațională de Vară din Dartington, Conservatorul din Geneva și Universitatea de Muzică din București.
„Combinarea stilurilor nu mai e ceva nou. Queen s-au impus printr-o deschidere către combinarea mai multor stiluri, nu doar muzica clasică. Cred că ceea ce gustă publicul e de fapt autenticitatea acestor combinații aparte. Cred că un festival este visul oricărui muzician. Comunitatea de artiști, nu doar de muzicieni, din Brașov s-a implicat mult. Mă simt norocos că am întâlnit oamenii cu care am putut să fac un proiect cu adevărat interdisciplinar. Pentru mine, să concepi programul și identitatea unui festival anual este o altă formă de expresie muzicală”, mărturisește Vlad Maistorovici.
Filmare și montaj: Dan Marinescu
Credit foto: Dan Marinescu
Proiect coordonat și realizat de Loreta Popa
Urmăriți interviul aici: