22 octombrie 2023 — Evenimente

„Poezie și creație” #160 | Iulia și Daniel Munteanu și Loreta Popa

Invitați astăzi la „Poezie și creație” sunt Iulia și Daniel Munteanu, doi artiști altfel, pentru care poezia și muzica înseamnă mult mai mult decât pentru restul lumii.

Iulia Munteanu s-a născut la Sfântu Gheorghe (Covasna), într-o familie în care muzică a fost mereu pe primul plan. În copilărie s-a apropiat de pian, iar prin clasa a IX-a a descoperit chitara. Muzica a făcut parte din viața ei mereu, însă abia după terminarea facultății a înțeles că acesta este drumul pe care va merge. După ce și-a încheiat studiile la Brașov, a avut concerte în țară, la festivaluri de folk, iar acolo s-a simțit inspirată. A început să compună, iar această ocupație reprezintă pentru ea un mod de a se elibera de emoții. Muzica o face fericită. Există o liniște singulară în prezența ei, o pace. În 2013, sub numele Iulia Em a lansat în aceeași zi două albume de autor, unul în română, „Se Plâng de Mine Îngerii”, și unul în engleză, „Eyes Closed”. „Se plâng de mine îngerii” conține zece piese cu influențe folclorice, compoziții proprii și câteva prelucrări după cântece vechi din zona Întorsătura Buzăului. În „Eyes Closed” se regăsesc 14 compoziții acustice, cu influențe jazz, blues și country. A fost invitată anul acesta la Festivalul Internațional de Poezie București, organizat de Muzeul Național al Literaturii Române, cu un spectacol „Neverending Story”, ce reunește muzica și lectura într-un mesaj spiritual. Aflat în stadiul de concept non-formal, spectacolul a propus o atmosferă intimă și familiară prin combinarea unui recital acustic susținut de Elven Bird (numele sub care acum cântă Iulia Munteanu), compoziții proprii new folk cu influențe de jazz și blues, împreună cu soțul ei, Daniel Munteanu, care a citit fragmente de eseuri și poezii din creația proprie sub numele Moontea (Moondash project).

Artist vizual calificat în multe domenii vizuale digitale – fotografie, video, grafică 3D, mixed media, sound design – Daniel Munteanu este specializat în fotografie de studio și în scenă de artă plastică, fotografie creativă și fotografie impresionistă folosind ICM, videoclipuri muzicale și lumi suprareale. Fotografia lui Daniel Munteanu mută focalizarea fotografiei de la surprinderea de imagini ale acestei realități la crearea de fotografii din diferite lumi și stiluri. Având o experiență în literatură și grafică pe computer, Munteanu mută mereu fotografia de la real la fantastic, de la „ce este” la „ce poate deveni” prin imaginație. Artistul este cunoscut pentru dezvoltarea imaginilor atent puse în scenă în studio și în aer liber, inventând imaginea în loc să folosească cele gata făcute, creând o fotografie care înfățișează realitatea într-un mod ireal sau suprarealist. În ultimii cinci ani a călătorit prin capitale precum Barcelona, Veneția, Paris, Kyoto, Roma, București și alte decoruri naturale, urmând proiectul Transience, pentru a realiza o adevărată fotografie impresionistă la un nivel mai rar atins în trecut. El a aplicat această tehnică fotografiei de portret, stradă, natură/abstract și a experimentat cu decoruri montate și materiale realizate de sine.

Filmare și montaj: Daniel-Paul Ciobanu
Proiect coordonat și realizat de Loreta Popa

Urmăriți aici „Poezie și creație”:

Galerie Foto