Glisează meniul stânga/dreapta
26 noiembrie 2023 — Evenimente
Invitată astăzi la „Poezie și creație” este Sandra Ecobescu, membru fondator şi preşedinte al Fundaţiei Calea Victoriei, un proiect dedicat culturii şi educaţiei continue, cu o echipă mereu deschisă la propuneri, receptivă la idei noi şi atentă la ce se întâmplă în jur. 16 ani de cursuri, conferinţe şi concerte de muzică clasică neconvenţionale. Absolventă a Facultăţii de Filologie, Universitatea din Bucureşti – Secţia Română-Engleză, Sandra Ecobescu a avut ca subiect al lucrării de diplomă opera lui Max Blecher, coordonată de prof. Nicolae Manolescu.
Sandra Ecobescu crede cu tărie că educaţia, arta, cultura şi dezvoltarea personală sunt lucruri esenţiale în viaţa tuturor celor care doresc să se bucure de fiecare zi, să-şi găsească menirea şi să producă oo schimbare în bine în ţara în care trăiesc. Dialogurile propuse de Fundația Calea Victoriei așază în lumină poveştile unor oameni care inspiră. Neagu Djuvara, Georgeta Filitti şi Vintilă Mihăilescu sunt doar câteva din personalităţile culturale marcante care au inspirat-o pe Sandra Ecobescu și care au pus suflet în povestea fundaţiei.
„Trebuie neapărat să menționez profesorii de la Facultatea de Filologie pe care i-am avut. Îi mulțumesc pe această cale, îi sunt recunoscătoare lui Mircea Vasilescu, a fost asistent la literatură veche, lui Ioan Bogdan Lefter, un om absolut extraordinar, lui Mircea Cărtărescu, lui Nicolae Manolescu, alături de care am lucrat la lucrarea de licență despre Max Blecher. Domnul Nicolae Manolescu, pe care îl ador și-l iubesc, un om extraordinar, chiar ne întreba ce e cu noi, că toți ne-am luat ca subiect Max Blecher. Cred că ne povesteau atât de frumos acești asistenți tineri din anii aceia, anii 90, cu deschidere extraordinară încât s-a format această dragoste pentru scriitorii mai puțin cunoscuți, personaje excentrice. Mie-mi plăcea suprarealismul foarte mult, zona fantastică”, mărturisește Sandra Ecobescu.
„Cumva am moștenit de la părinții mei capacitatea de a trece cu ușurință peste momentele grele. Când mă întrebi de pandemie mi se pare ceva foarte îndepărtat. Când a apărut interdicția aceea de a ne întâlni, am crezut că se încheie Fundația Calea Victoriei, din fericire, nu s-a întâmplat așa. Exista însă metoda aceasta de a face cursuri online și majoritatea lectorilor s-au repliat rapid și am putut să rezistăm în varianta aceasta. Nu a fost ușor, pentru că lumea era speriată, a fost o exagerare masivă, o isterie colectivă, dar eu am mers liniștită la muncă în continuare. Sunt o persoană dinamică, activă, care depinde mult de întâlnirea cu ceilalți”, spune Sandra Ecobescu.
Filmare și montaj: Dan Marinescu
Credit foto: Dan Marinescu
Proiect coordonat și realizat de Loreta Popa
Accesați „Poezie și creație” aici: