24 decembrie 2023 — Evenimente

„Poezie și creație” #169 | Adrian Buga și Loreta Popa

În prag de mare sărbătoare a Crăciunului, invitatul de astăzi al emisiunii „Poezie și creație” este Adrian Buga, istoric și critic de artă, consilier al Casei Majestății Sale Regelui Mihai I al României. Expert atestat al Ministerului Culturii în Pictură românească sec. XX, Colecția Regală de Artă și Obiecte de cult iudaic, Adrian Buga a pus bazele unei societăți de consultanță pe probleme de artă, ARGO Art Consulting, în anul 2008, și în 2014 a Editurii ARGO Art Publishing. A descoperit acel lucru care i-a oferit şansa de a se simți bine făcând ceea ce altora li se pare a fi muncă silnică. A muncit mai mult ca alţii, a renunţat la vacanţe, a investit în propria-i educaţie şi a ales ca formulă de evoluţie calea drumurilor nebătute şi aparent inaccesibile. Are un entuziasm şi motivaţie pentru învăţare, pasiune şi etică, dinamica pozitivă. Adrian Buga este un pionier curajos.

A publicat nenumărate cărți, precum Raoul Egon Lebel – Un secol de culoare, Editura Igloo, București, 2007; Culorile Războiului – Pictori români pe fronturile celui de-al Doilea Război Mondial, Editura Militară, București, 2008; Octav Angheluță – În căutarea Omului, Editura Vellant, București, 2009; Alma Redlinger – Voința de artă, Editura Unarte, București, 2011; Colecția Regală de Artă Contemporană, Editura Unarte, București, 2011; Jana Gertler – Imagini din spatele frunții, Editura Unarte, București, 2013; Eva Cerbu – Monografie, Editura Unarte și Argo Art, București, 2013; Alma Redlinger – 90 de ani de viață,70 de ani de pictură, Argo Art Publishing, București, 2014; Comori de artă din colecția de pictură Ion Chiricuță, Argo Art Publishing și Unarte, București, 2014.

A fost distins cu Premiul George Oprescu al Fundației Culturale Magazin Istoric (2008) și Medaliat cu Medalia Regele Mihai I pentru Loialitate (2009).

„Există o tradiție a acestor costume populare. Ar fi greșit din partea mea să n-o menționez pe Elena Cuza, care este prima care începe să poarte aceste costume. Pe această tradiție, Regina Elisabeta (Carmen Sylva) vine și, cu ajutorul doamnelor de onoare, devine interesată de ele și, mai mult decât atât, devine manager cultural sau brand manager al acestor costume. Avem mărturii că a preluat anumite costume populare și a făcut păpuși pe care le-a îmbrăcat cu ele și a organizat niște licitații prin care anumiți membri ai Familiei Regale puteau să le achiziționeze. Tot pe acest filon, Regina Elisabeta are înțelegere față de tot ce reprezintă tradiția noastră, față de tot ce înseamnă portul popular și costume pe care, ulterior, Regina Maria le înțelege mult mai bine. Există proiecte de țară prin care Regele Ferdinand face anumite fabrici de elemente de artizanat prin care țăranii pot să vândă aceste obiecte direct. Mi-aduc aminte de un bun prieten, Mircea Cantor, care vorbește de acest genocid cultural actual, căci artizanii, țăranii nu sunt ajutați să-și vândă produsele. Dacă te duci în Maramureș acum poți să vezi niște minunății. Timpul a rămas închis într-un anumit spațiu mistic al României și așteaptă într-un fel momentul de naștere, de renaștere pentru fiecare produs național”, spune Adrian Buga.

Credit foto: Dan Marinescu
Filmare și montaj: Dan Marinescu
Proiect coordonat și realizat de Loreta Popa

Accesați aici „Poezie și creație”:

Galerie Foto