Glisează meniul stânga/dreapta
7 aprilie 2024 — Evenimente
Invitată astăzi la „Poezie și creație” este Analia Selis, care împlinește anul acesta 20 de ani de carieră și a pregătit pentru fanii ei un turneu național, intitulat „Tango Auténtico”. Alături de doi muzicieni argentinieni, Julián Caeiro (pian și aranjamente muzicale) și Damián Foretic (bandoneón), artista va urca pe scenele din 15 orașe din România și va încânta publicul cu recitaluri de tango argentinian și românesc.
În 2022, Comitetul Interministerial Argentinian i-a acordat distincția de „Country Brand Ambassador”, pentru contribuția la construirea identității naționale argentiniene în străinătate. Turneele naționale „Vă place tango?”, „Tango Simfonic”, „ArgEnTango”, „Symphonic Piazzolla”, „Interbelic Simfonic” – sunt toate o mărturie a pasiunii și dăruirii Analiei Selis pentru muzica de tango. Noul proiect propune publicului din țară un repertoriu ce combină tangouri celebre argentiniene precum „El choclo”, „La cumparsita” sau „Libertango”, alături de piese de tango interbelic românesc, ca „Nunuțo”, „Ce faci astă seară tu?”, „Habar n-ai tu”. Evenimentul principal al turneului se va derula la București, în 29 mai 2024, la Sala Radio, unde Analia Selis revine după cinci ani și va cânta alături de Orchestra de Cameră Radio, dirijor Daniel Manasi. Repertoriul concertului de la Sala Radio este conceput în mod special în jurul tango-ului interbelic românesc, cu piese ca „Pe boltă când apare luna”, „Sub balcon eu ți-am cântat o serenadă”, „Mână birjar”, „Dacă nu te cunoșteam”.
Analia Selis s-a născut în Tucuman (Argentina). Mama ei și-a crescut singură cele trei fiice, tatăl plecând din lumea aceasta când Analia avea doar 2 ani. Bunica paternă le-a încurajat să fie independente. Muzica a fost alegerea Analiei de când era copil, tatăl ei cântând de plăcere atât cu vocea, cât și la chitară. La 8 ani și-a început studiile muzicale, a făcut pian și apoi a luat lecții de canto clasic, iar când a terminat liceul a optat pentru pedagogia muzicală pentru copii. A făcut canto clasic la Boston, acolo unde a studiat și a muncit timp de șase ani, obținând o diplomă în „Vocal Performance” la „Longy School of Music”. La Boston a descoperit folclorul, îi era dor de țară și a început să cânt folclor argentinian. Când l-a cunoscut pe Răzvan Suma, cel care avea să-i devină soț, acesta i-a spus că România este o țară frumoasă, un loc în care se poate construi. De la vizita de curtoazie din 2002, Analia Selis s-a îndrăgostit de România. A găsit un post de educatoare într-o grădiniță, a format apoi un grup și a cântat la Cerbul de Aur unde a câștigat locul al III-lea, în 2004. A fost invitată să cânte în deschiderea celebrului grup Buena Vista Social Club, iar în 2005 lansa deja primul album. Îi numește ani incredibili, a muncit enorm, ani care au inspirat-o să se dezvolte, iar cariera ei să capete o pantă ascendentă.
„Tangoul are o energie a iubirii și cred că acea iubire ajunge la public. Iubesc cultura română, ascult muzică românească. România este specială, are o personalitate puternică în comparație cu alte țări. Sunt tangouri care îmi plac și pe care le cânt cu plăcere. Exista povești și în tangourile românești. De exemplu, «Sub balcon eu ți-am cântat o serenadă». Căutam povești. Căutam un mesaj pe care să-l transmit mai departe. Sunt piese care întristează, care vorbesc despre iubire, despre viață, despre experiențe. Fiecare piesă a fost scrisă de acel compozitor cu un anumit motiv, iar mie îmi place foarte mult să mă documentez și să aflu povestea, să ajung la esență și apoi s-o transmit mai departe în concertele mele. Aceste întrebări mă frământă de obicei. Asta caut. Am descoperit un text în căutările mele pe internet, iar la final scria că acest balcon există în strada Popa Tatu din București. Mi-am făcut un cont și i-am scris celui care postase textul, i-am spus cine sunt și ce mă interesează. M-a pus în legătură cu unchiul lui, care mi-a povestit despre compozitorul Petre Andreescu, cel care locuia în cartierul Cișmigiu și era îndrăgostit o domnișoară care locuia în acea casă cu balcon, la intersecția străzilor Popa Tatu și Transilvania. De câte ori cânt acest tango îmi place să mă gândesc la povestea pe care am aflat-o”, spune Analia Selis.
Filmare și montaj: Dan Marinescu
Credit foto: Dan Marinescu
Proiect coordonat și realizat de Loreta Popa
Urmăriți „Poezie și creație” aici: