Glisează meniul stânga/dreapta
2 iunie 2024 — Evenimente
Invitate la „Poezie și creație” astăzi sunt Ioana Dichiseanu, fiica actorului Ion Dichiseanu, şi mama ei, cântăreața Simona Florescu.
Ioana Dichiseanu seamănă cu mama sa, este frumoasă şi are voce. Seamănă şi cu tatăl său, o prezenţă caldă şi carismatică, dar are ceva personal. O hotărâre şi o maturitate pe care nu ai cum să nu le remarci. Vorbeşte despre valori, despre oameni, familie şi artă. Este adevărat că a fost privilegiată de apropierea de lumea cuvântului, a muzicii, a oamenilor plini de har și nu avea cum să gândească altfel. Are un glas ce nu te lasă să pleci până n-o asculţi. Mărturie rămâne concertul de fado pe care l-a susținut la Muzeul Național al Literaturii Române de Noaptea Muzeelor.
Ioana Dichiseanu s-a născut la 22 octombrie 1987. Pentru că scena o atrăgea de mică, s-a pregătit cu Adrian Pintea. A terminat UNATC, dar la Regie. A fost sfatul primit de la tatăl ei, un actor pentru care scena însemna acasă, pentru care a nu juca însemna a nu respira. Ion Dichiseanu s-a bucurat de o îndelungată activitate artistică, popularitatea sa datorându-se unor roluri memorabile interpretate cu talent şi dăruire şi care, prin farmecul lor, vor rămâne în istoria teatrului şi filmului românesc.
„Eu iniţial nu am vrut, pentru că nu simţeam că e pe sufletul meu, pe felul meu de a fi. Nu mă simţeam capabilă. Am terminat facultatea, dar nu am realizat nimic semnificativ în domeniu. Am început să cânt fado la sugestia soțului meu, Adrian Artene. Tata a vrut să mă ţină departe de lumea teatrului. Mergeam la toate spectacolele lui, stăteam în culise, învăţam replicile pe de rost, mă împrietenisem cu toată lumea de pe acolo. Cred că e bine să fii tu. Atunci ai o şansă în plus. Dacă încerci să urmezi un model, indiferent că e vorba despre teatru, film sau despre muzică, te pierzi pe parcurs”, afirmă Ioana Dichiseanu.
Credit foto: Dan Marinescu
Filmare și montaj: Dan Marinescu
Proiect coordonat și realizat de Loreta Popa
Urmăriți aici „Poezie și creație”: