Glisează meniul stânga/dreapta
10 octombrie 2021 — Evenimente
Invitat astăzi la „Poezie și creație” este Adrian Bezna, muzician, poet, interpret, compozitor. În 2018 lansa atât cartea „Cu lupii laolaltă”, cât și albumul „Bezna 2”, în Grădina MNLR. Ar fi trebuit să lanseze în Mansarda MNLR cel de-al treilea album – „Bezna 3”, zilele acestea, însă, valul patru al pandemiei l-a îndreptățit să amâne puțin întâlnirea cu publicul și prietenii din București.
Născut la Baia Mare în iarna anului 1968, chiar de Sfântul Nicolae, la trei minute după miezul nopții, Adrian Bezna a învățat să cânte la chitară în școala generală de la fetele din grupul folk al școlii. A fost membru în câteva trupe de muzică rock, cele mai reprezentative fiind Rebeca și Teuton. În anul 2002 a avut prima prezentare a conceptului „Cu lupii laolaltă”, constând în lansarea unei „expoziții de poezie” scrise pe lucrări în acuarelă, mai precis 25 de lucrări în colaborare cu un prieten artist din Piatra Neamț. Din 2007, la invitația lui Cristi Buică, a intrat în familia Taberei de Folk de la Calafat, pe care o regăsește de atunci în fiecare an între 1-9 august. Aici a învățat lecția despre prietenie de la Oameni de spirit și muzică adevărată precum Sorin Minghiat, Doru Stănculescu, Cristi Buică, Cristi Corcioveanu, Dan Vană, Ovidiu Mihăilescu, Emeric Imre, Tatiana Stepa, Mircea Baniciu. Atent la ceea ce îndeobște este numită poezie, Adrian Bezna a lansat primul volum de poezii intitulat „Cu lupii laolaltă”, o carte în care poezia şi fotografiile semnate de George Grădinaru se întretaie şi se completează reciproc. Albumul „Adrian Bezna 2. Cu lupii laolaltă” a fost orchestrat de Eugen Mihăescu, de la trupa Krypton, şi este presărat cu poezii semnate Adrian Bezna, interpretate de el, alături de Cristian Pustai şi Dan Ilcuş.
„Am vrut un album care să fie viu, să recite alţii din mine aşa cum au înţeles ei şi au simţit. De altfel, cel care recită sau îţi citeşte poezia, tot pe tine te simte, dar te trece prin filtrul lui. O să urmeze şi alte albume, până când termin tot curcubeul din mine. Poezia e o stare de lumină, zic eu. O stare de oameni, pentru că nu scrii pentru stânci. Scrii pentru oameni. Poezia mea este o poezie curată, pe care am scris-o când m-am julit la genunchiul sufletului, precum copiii care se lovesc în joacă, dar nu se opresc, ci se joacă mai departe. Ca într-un fel de copilărie. Pe scenă nu poţi să minţi. Pe scenă intri de fiecare dată de mână cu sinceritatea şi cu bucuria de a întâlni oameni care știu să prețuiască secunda aceea de a fi împreună. Cu oameni care cumpără visele tale de cântec și cuvinte, dar nu te vând niciodată. Cred că muzica fiecărui artist este o scenă și acolo vin oamenii”, mărturisește Adrian Bezna.
Coordonatori multimedia: Alex Ursu și Daniel-Paul Ciobanu
Proiect coordonat și realizat de Loreta Popa
Urmăriți „Poezie și creație” aici: