20 noiembrie 2022 — Evenimente

„Poezie și creație” | Alexandru Philippide și Loreta Popa

Invitat astăzi la „Poezie și creație” este Alexandru Philippide, nepotul poetului Alexandru A. Philippide (1900-1979), strănepotul profesorului universitar Alexandru I. Philippide (1859-1933). Acesta din urmă a fost colegul lui Eminescu la Biblioteca universitară din Iaşi.

Alexandru Philippide s-a născut la 2 iulie 1975, a absolvit Facultatea de Filosofie, apoi Filologia la Universitatea Bucureşti, specializarea română-franceză. A urmat o specializare în managementul resurselor umane şi cel financiar (MBA la Open University). Este profesor de limba şi literatura română. Alături de soția sa, actrița Ioana Calotă-Philippide, se manifestă în plan artistic, pe scenă în spectacole teatrale şi literare.

„Cred că poezia este acea formă purtătoare de mister care face legătura comunicării pe verticală cu divinitatea. Produce această relegare a omului, relegare, religo, religie, a omului modern cu transcendentul. Poezia este în absolut toate manifestările estetice ale artei, de aceea putem să spunem și despre o frază muzicală că este atât de poetică, sau despre un tablou că are o construcție atât de poetică. Încet, încet liricul este introdus în arte și se răspândește, așa cum sistemul imunitar al corpului uman colindă toate cotloanele noastre. Liricul, poesisul, are și forța de catharsis, de curățare, a omului, dar cea mai importantă este forța de înălțare a lui”, spune Alexandru Philippide.

Montaj: Alex Ursu
Credit foto: Dan Vatamaniuc
Proiect coordonat și realizat de Loreta Popa

Urmăriți „Poezie și creație” aici:

Galerie Foto